XVI. Benedek burkoltan kritizálta utódját – vagy nem
Gégény István 2017. július 17.

XVI. Benedek burkoltan kritizálta utódját – vagy nem

Az emeritus pápának tulajdonított üzenet terjed hazai körökben, csakhogy a hivatalától visszalépett egykori katolikus egyházfő nem írt olyat, amit tőle idéznek.

papak_1.jpg

– Az Úr nem hagyja el az Egyházát, még akkor sem, ha a hajó annyi vizet vett már magára, hogy az már a felborulás szélén áll – állítólag ez a kijelentés szerepel XVI. Benedek pápa azon üzenetében, amelyet Joachim Meisner bíboros halála kapcsán fogalmazott meg. Legalábbis így interpretálta az eredeti szöveget a Mandiner szerkesztősége, a német eredeti szöveg és az angol hivatalos fordítás ismeretében jelentősen eltorzítva a valódi mondanivalót.

A magyar portál változatából ugyanis az következik, hogy jelenleg elsüllyedés szélén áll az egyház hajója, merthogy már (sőt, a nyomatékosítás kedvéért még egyszer: már) tele van vízzel. Ezzel szemben a német szövegben ez olvasható: "...der Herr seine Kirche nicht verlässt, auch wenn manchmal das Boot schon fast zum Kentern angefüllt ist." Angolul pedig így olvasható az üzenet vonatkozó része: "...the Lord does not leave his Church, even if at times the ship is almost filled to the point of shipwreck." Vagyis:

...az Úr nem hagyja el Egyházát, még ha időnként szinte már az elsüllyedésig megtelt a hajó.

Az egyik fontos különbség az idegen nyelvű szavak és a magyar átirat között, hogy a "manchmal" ugyanazt jelenti, mint az "at times", ám ezek magyarul nem "mostanra", hanem "időnként", "néha" jelentéssel bírnak, szemben a magyarítás téves hangsúlyával.

A másik jelentős betoldás a vízzel kapcsolatos, ugyanis ez a szó egyszerűen nem szerepel XVI. Benedek üzenetében. Lehet abban a hajóban akár víz, vagy rengeteg ember, akár nehéz rakomány. Ez a részlet mindenképpen aggodalmat kifejező üzenet a lemondott egyházfő részéről, de nem mindegy, hogy szerinte túl sokan vannak azon a hajón, túl sok terhet cipelne szerinte az egyház, vagy léket kapott volna az a hajó.

Az egyházért való aggódás egyértelműen kiolvasható XVI. Benedek üzenetéből, amely azonban utódjára is jellemző. Olyannyira, hogy Ferenc aktuálisan "alapos talajjavításra, komoly szívtisztításra" buzdítja a híveket, a magvető evangéliumi példázata mentén. A felesleges terhekre, amelyek például egy hajó elsüllyedését okozhatják, ő is utal: "Kérdezzük meg magunktól, a lustaság köveiből sok van-e még bennünk és nagyok-e ezek a kövek!"

Fontos meghallani, figyelembe venni és kellő felelősséggel kezelni a még köztünk élő nagy tudós és teológus XVI. Benedek szavait, de azok kiforgatása, elferdítése olajöntés egy olyan tűzre, amely nem építi, hanem rombolja az egyházat. Ha néha szinte az elsüllyedésig megtelik az a hajó, nosza, gyújtsuk is fel?

Nem tűnik sem hasznos, sem etikus cselekedetnek. Remélhetőleg tudatlanság áll a félrefordítás mögött, amelynek eredményét máris bárki ott olvashatja a XVI. Benedeknek tévesen tulajdonított "üzenet" alatti hozzászólásokban.

gi_intro.jpgA Meisner bíborostól búcsúzó szertartáson Erdő Péter mondott szentbeszédet, amelynek hiteles magyar fordítása a Magyar Kurír honlapján érhető el. A hazai egyházi vezető így utalt a német bíboros lelkületére: "Szenvedélyesen kereste és szerette a krisztusi tanítást és az igazságot. Sok örömet talált a hitben és a pasztorális tevékenységben. Ebből a szempontból azt is mondhatjuk, hogy Ferenc pápával volt kongeniális." Tehát hasonló gondolkodás, rokon szellem jellemezte kettőjüket. Erre az üzenetre is érdemes odafigyelni.

Gégény István

(Kép forrása: es.radiovaticana.va)

süti beállítások módosítása