Isten üzeni: szexeljetek!
Gégény István 2017. május 19.

Isten üzeni: szexeljetek!

Durva, mi? Pedig ott van a Bibliában, rögtön az elején. Katolikusok ezreit vonzó, hiánypótló előadáson jártunk.

testteo2.jpg

Amerikából jöttem, mesterségem címere: a test teológiájának prófétája. Akár így is kezdhette volna beszédét Christopher West, aki azért repült Philadelphiából Budapestre, hogy elhozza az itt élő keresztényeknek II. János Pál üzenetét. Elég csavarosnak tűnik a dolog, pedig az alapfelismerés, amire épül, igen egyszerű. Hívő katolikusok körében ugyanis elterjedt az a nézet, hogy Isten és a szexualitás nehezen fér össze egymással. Vannak, ugye, a mennyei, szent dolgok, egy másik kalapban pedig ott a test, ez a bűnre hajló, esendő, földi, mulandó anyag. Az ötgyermekes misszionárius nem tett mást, mint a két kalap tartalmát összeöntötte, éspedig eredeti rendeltetése szerint. Merthogy a Szentírás már az elején arra hívja a férfit és a nőt: "szaporodjatok, sokasodjatok" – de ne öncélúan, hanem Isten tervének megvalósítóiként.

Hogy mennyire szomjazzák a magyar hívek is az ilyesféle, első hallásra sokaknak talán botrányosnak tűnő igazságok kimondását, jól mutatja, hogy az előadás híre futótűzként terjedt idehaza, s több ezren töltötték meg a budapesti Jégpalotát május 18-án. Jöttek Nyíregyházáról, Pécsről, de olyannal is találkoztam, aki ezernyi kilométert utazva Németországból tért haza az előadás kedvéért.

De hogy kerül II. János Pál a történetbe? Hát úgy, hogy ő rakta le az úgynevezett test teológiája alapjait, amely arra hívja a keresztényeket, hogy ne félelemmel, hanem örömmel, sőt, lelkesedéssel álljanak hozzá a szexualitás témájához. Merthogy ez Isten eredeti szándéka. Ott ólálkodik a bűnbe esés lehetősége a környéken, való igaz, de ez nem indok arra, hogy eldobjuk, avagy szégyellősen, akár "szükséges rossz" módjára kezeljük életünk eme fontos területét.

testteo.jpg

Christopher West tüzet hozott Magyarországra: az isteni szándékra hangolt, az általa alkalmazott kép szerint a csillagokra tekintő szexualitás lángját adta tovább. Nem titkolta, hogy szeret enni, ennek mentén pedig táplálkozási modellel szemléltette mondanivalója lényegét. A korszellem szerinti szabados, öncélú szexuális élet a gyorséttermek kínálatához hasonlítható: instant élvezet, kevés tartalommal, ami összességében nem éppen egészséges, épp ellenkezőleg.

Az elterjedt katolikus felfogás azonban mintha ennek szöges ellentéte lenne: önmegtartóztató, szinte koplaló, vegetáló hozzáállás, amelyben nem sok élvezet jelenik meg. Létezik középút, és erre hív Christopher szerint a szentté avatott lengyel pápa is: a szexualitás egy ízletes lakoma, ahol az asztalnál ülve nem zabálunk, de belekóstolhatunk a mennyei örömökbe, mintegy azok előételeként kibontakozhatnak legtisztább vágyaink.

Nem szeretném visszaidézni a teljes előadást, nálam ugyanis sokkal jobban tudja mindezt maga az amerikai családapa leírni – aki nem volt ott, utólag is beszerezheti Christopher West könyveit. Érdemesnek tűnik folytatni a témában való alapos elmélyedést...

testteo3.jpg

A világhírű amerikai előadó interjút is adott a SZEMléleknek, ami itt tekinthető meg.

Amire szeretnék még kitérni, az a környezet, amiben az előadás lezajlott. Merthogy a sorokban számos fiatal ült ugyan, de nem ők voltak az egyetlen célközönség. Megannyi házaspár is jelen volt, 4-5 gyereket nevelő szülőkkel is találkoztam, nagyszülői korban lévőket sem kellett nagyítóval keresni a széksorokban. Christopher a rendezvény egy pontján kihívta a színpadra a megjelent papokat, apácákat, a cölibátusban élőket, akik csak vonultak, vonultak, majd még odébb kellett állniuk, hogy mind elférjenek. Kedves látványt nyújtottak az áldott állapotban lévő kismamák, ráadásul pont úgy sikerült helyet foglalnom a méretes csarnokban, hogy közvetlenül előttem és mögöttem is "turbékolt" egy-egy pár. Bevallom, az előadás megkezdése előtt kissé feszengve, kelletlenül ültem kétgyermekes családapa létemre eme szituáció ölelésében, ám mire az est végéhez értünk, már mosolyogva tekintettem ezekre a fiatalokra. Isten áldja őket – gondoltam magamban. Ha hasonló fordulat következett be másokban is, Christopher West nem utazott hiába Budapestre. Amihez viszont nagyon kellett az ERGO kezdeményezése: az Ékes Ilona vezette civil szervezet jó érzékkel, lényegre tapintó figyelmességgel ismerte fel a sokakban, sokunkban ott élő szomjúságot az ilyen tiszta, örömteli, felszabadító üzenetek iránt. Köszönet illeti őket és az est támogatóit, hogy megteremtették a témáról zajló párbeszéd, továbbgondolás alapját!

Mert ez bizony felszabadító együttlét volt. Énekeltünk, tapsoltunk, kacagtunk, elérzékenyültünk, miközben a szexualitás keresztényi értelmezése volt napirenden. Durva, mi? Dehogy! Az a durva, hogy folyton bekapcsol az a fránya magyarázkodási reflex, amit ideje lenne kiiktatni, avagy átcsatornázni. Christopher West megtette a magáét ezügyben. Rajtunk a sor.

Gégény István

* * *

Christopher West nem csupán beszélt, hanem egy világmisszióba is meghívta hallgatóságát. Ez a Cor Project, ami az általa bemutatott szemlélet elterjesztésén fáradozik. A kezdeményezésről a Cor Project honlapján szerezhető bővebb információ.

süti beállítások módosítása