Megkongatta a vészharangot a püspöki kar elnöke
Gégény István 2017. január 29.

Megkongatta a vészharangot a püspöki kar elnöke

Veres András "önfelszámolásra" kéri a felügyelete alá tartozó plébániák vezetőit, a hívekkel pedig közölte, hogy ha minden így marad, hamarosan elfogynak a papok.

veresandras.jpg

Különleges levelet olvastak fel a Győri Egyházmegye római katolikus templomaiban január utolsó vasárnapján. A helyi főpásztor némi bevezető után közli benne azt, amit eddig is tudtunk, csak nyilvánosan nem nagyon beszéltek róla adatszerűen: ez pedig a paphiány jelensége.

A "körirat" megemlíti, hogy 6 évfolyamon összesen 7 fő készül papi hivatásra az egyházmegyében, ami azt jelenti, hogy ha nem számolnánk a létező lemorzsolódással, akkor is évente átlagosan nagyjából 1 papot szentelnének. Mindeközben 2016-ban 8 paptestvér hunyt el. Nem nehéz kiszámolni, mit is jelent ez, ráadásul információink szerint a Győri Egyházmegye aktuális papságának több mint fele 73 évnél idősebb.

gyoriszeminarium.jpgEbben az épületben készül papi hivatására az említett 7 fiatalember

Ezen számok fényében nem is annyira meglepő, hogy a tényeket nyilvánosan közli András püspök a hívekkel, akiket imára hív "a folyamatnak megállítása érdekében". Ennek jegyében hívja életre a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az Apor Vilmos Imaszövetséget, amelynek tagjai papi hivatásokért fognak majd imádkozni. Nem teljesen világos, hogy mennyiben jelent újdonságot ez a kezdeményezés például a nemzetközi Serra közösséghez (és lelkiséghez) képest, amely épp ezen célból szerveződött - van saját imájuk, országos és globális szervezetük, a papságra is kiterjedő kapcsolati hálózatuk, tagságuk, alapítványuk.

Úgy tudjuk, Veres András egy másik döntést is hozott, ugyanezen paphiány okán: néhány éven belül nagyjából megfelezné a plébániák számát, miután a mostani közel százas számot ötvenre kívánja csökkenteni. Hogy melyik plébánia marad, melyik szűnik meg, azt maga a papság hivatott eldönteni, vagy legalábbis a plébánosoknak maguknak kell javaslatot tenniük a megmaradó ötvenre - még januárban nekiláthatnak a klérus tagjai a sajátos "önfelszámolásnak".

Február 22-től lehet jelentkezni az új imaszövetségbe, ezt követően kapják meg a tagok a felajánló ima szövegét.

Bízom benne, hogy a kezdeményezés kedvező fogadtatásra talál a papság és a hívek körében, és kitartó közös imádságunk meghallgatást nyer Istennél - zárja sorait Veres András püspök.

(Fotók: MTI, a Győri Egyházmegye honlapja)

süti beállítások módosítása