A fényűző Vatikántól a szegények egyházáig
SZEMlélek 2017. január 10.

A fényűző Vatikántól a szegények egyházáig

Mivel érdemli ki Ferenc pápa a szegények pápája jelzőt? Talán azzal, hogy megválasztása után véget vetett a vatikáni karneválnak? Talán, de személyes példamutatásával biztos, hogy mindenki előtt jár.

Hosszú évszázadokon át a pápák neve összeforrt a gazdagsággal: a történelemben volt már olyan pápa, aki jó dolgában "dinnyetúladagolásban" halt meg, egy másik búcsúcédulák eladásából finanszírozta kedvteléseit, többek közt kedvenc háziállatát, egy fehér elefántot. 10 éve nyílt meg a Vatikánban, az egykori vasútállomás épületében, a három szinten működő luxus áruház, amit mindenki csak az igen visszafogott magazzino néven ismer, és ahol luxus cikkek közül válogathatnak az engedéllyel rendelkezők.

Ferenc pápa regnálása óta sokkal visszafogottabbá vált a Vatikán fényűzése, egyszerűen nem illik már bele a luxus. Ez elsősorban Ferenc pápa egyszerűségének és hozzáállásának köszönhető - nemhiába nevezik őt az emberek vagy a szegények pápájának.

pope-francis.jpg

Bár ő gazdálkodhat a legalább 8 milliárd dollár értékű kincstár felett, mégis úgy tűnik, teljesen hidegen hagyja a felelőtlen költekezés, és ebben igazán különbözik elődei hozzáállásától. Nem antikapitalista, de Ferenc esetén a hangsúly a megfontolt költekezésen van, személyes és közösségi kérdésekben egyaránt.

Benedek pápa nem vetett meg egy kis luxust. Távozása után a Szentszék azonnal felhagyott a fényűzéssel: a karneválnak vége, fogalmazott Ferenc pápa nem sokkal megválasztása után. És nem csak beszél róla, hanem azóta is így él. Ferenc pápa óta a vatikáni divatozás félbeszakadt, amit esetleg csak a luxus papi outfitteket készítők bánnak. A több ezer eurós öltözékek helyett Ferenc pápa az olcsóbb, könnyebben tisztítható, tartósabb, de a drága kelmékhez hasonló ragyogóan fehér színű öltözékeket részesíti előnyben. A fehér pamutból készült ruhákat ugyanaz szabja rá, aki II. János Pál pápára is varrta a ruhákat.

A karórája körül sem csap akkora hűhót, mint elődei: beéri egy egyszerű műanyaglapos órával, ami nem kerül többe, mint egy puha kötésű Biblia. A lábbeliket illetően bizonyára nem hagy Ferenc pápa oly' mély emléket majd az utókorban, mint előde, Benedek, kinek piros cipői egy alkalommal még az Év Kiegészítője díjat is elnyerték. Ferenc pápa a kényelmes, hétköznapi kinézetű, fekete színű, ortopéd lábbelibe bújva járja be a világot.

-1x-1_1.jpg

Az általa aligha használt iPad-jét egy urugauyi középiskolának ajánlotta fel, hogy az elárverezéséből befolyó összeggel a rászorulókat támogathassák. Ferenc pápa volt az is, aki a fényűzéséről és rezidenciája dollármilliós felújításáról ismertté vált német püspököt számon kérte és személyes megrovásban részesítette.

740x-1.jpg

Ami a lakhatását illeti: hagyományosan az újonnan megválasztott egyházfő saját ízlése szerint alakítja a pápai rezidenciát egy csapat belső építész és lakberendező segítségével. Ferenc pápa nem zaklatta őket sosem, hiszen nem költözött be a pápa számára fenntartott lakosztályba. Ahogy Buenos Aires püspökeként már megszokott egyszerűségben élt, úgy a pápai rezidencia helyett is inkább a Szent Márta ház egyik szerény, háromszobás lakását választotta. A vendégház ebédlőjébe jár étkezni, egyetlen különleges "luxust" enged meg magának: míg paptársai a boltban vásárolt narancslevet isszák, addig ő frissen csavart gyümölcslevet fogyaszt.

A 17. század óta pápai nyaralónak fenntartott Castel Gandolfoval sem törődik sokat Ferenc pápa. Ritkán járt ott, szabadidejét szívesebben tölti olvasással és ilyenkor megengedi magának, hogy tovább aludjon. 2014 nyarán az addig nyilvánosság elől elzárt Castel Gandolfo kapuit is megnyitotta a látogatók előtt, ahova a Vatikán nosztalgia gőzösével lehet eljutni egyenesen a Szentszéktől.

-1x-1.jpg

A gépjárműparkot is kellőképpen átalakította Ferenc pápa, akit igen bosszantott a költekező hozzáállás. Az autó kétségtelenül szükséges a sok munkához, de kérem, válasszatok sokkal szerényebbeket, figyelmeztette a vatikáni dolgozókat. Ha a díszesebb autókat kedveled, akkor gondolj arra, hogy mennyi gyermek haldoklik most az éhségtől a világban, tette hozzá. Ő maga is mellőzi a fényűző autókat, és ha teheti, "szolgálati idején" kívül egy 30 éves, 200 ezer kilométernél járó, kis ferdehátú Renault-val furikázik Róma körül.

18zuhrqu112g9jpg.jpg

(bloomberg.com)

 

süti beállítások módosítása