Ha a kabátok beszélni tudnának
Gégény István 2017. január 09.

Ha a kabátok beszélni tudnának

Tél van. Zimankó van. Ez pedig olyan összefogást, szeretetkampányt hozott, amire érdemes rácsodálkozni. Már 106 helyen adakozhatunk kabátot Magyarország utcáin, terein.

kabat.jpg

Gimnazista koromban édesapám oldalán számos alkalommal közvetlen tapasztalatot szereztem a hazai szegénység valódi arcáról. Rengeteget "kamionoztunk", ami segélyszállítmányok külföldről való behozatalát, elvámolását, lepakolását, szétosztását jelentette, magában foglalva azt a szívet próbáló feladatot is, hogy eldöntsd, ki rászorulóbb a másiknál, kinek mire van valóban szüksége. Láttam embereket, családokat olyan helyeken élni, ahol állatokat sem tartana senki, osztottam zsíros kenyeret olyan illatfelhőben, hogy ájulás kerülgetett, s láthattam talpra állni, avagy talpon maradni olyan sorsokat, amelyeknek támasz nélkül egyenes útjuk lett volna a lejtőn. A szegénységnek ezernyi arca van.

Az egyik évben csempészáruként lefoglalt sok száz - talán több ezer - télikabátot bízott megsemmisítés helyett a szeretetszolgálatokra a hatóság, hogy osszák szét ingyen az arra rászorulók között. Sajátos divatot teremtett a lépés, hiszen mindössze 1-2 fazon 3-4 színkombinációjáról volt szó. Aki ismerte - pakolta, osztotta - ezeket a kabátokat, éveken át felismerte az utcákon a rászorulókat, szegényeket, hajléktalanokat. Szó szerint szeretetben jártak ezek az emberek.

kabat_newyork.jpg

Valahol New York államban

kabat_miskolc.jpg

Miskolci idill

kabat_nyh.jpg

A nyíregyházi templom tövében

kabat_bp.jpg

Budapesten, a Vígszínház előtt

Ezek az évek, élmények jutnak eszembe, miközben figyelem, mint söpör végig az Amerikában (is) megjelent szabadtéri kabátmegosztós kezdeményezés hazánk településein. Azt láthatjuk e megosztások révén, hogy a magyarok melegszívű, jószándékú, figyelmes, másokról gondoskodó emberek. Nem öröm, hogy ez valamelyest furán hangzik, de minél többször vesszük észre magunkon az önzetlenség, a szeretetre hajlamosság jeleit, s fel is hangosítjuk ezeket, talán annál hamarabb ki tudunk gyógyulni a magunk szerint önmagunkra annyira jellemző civakodósdiból.

E cikk írásakor 106 szabadfogas pontról volt tudomása a Szabadfogás nevű mozgalomnak, térképen is megtekinthető, hol van a közelünkben ilyen szeretet-pont.

kabat_terkep.jpg

Mert itt nem a kabátokról van szó - amelyek előnye, hogy ezúttal nem fognak divatot teremteni, ugyanis teljesen átlagosan sokféle ruhadarabról van szó -, nem lényeges adakozói szempontból, hogy mekkora "sikert" érnek el a helyi akciók. Az csupán hab a tortán, ha valóban kevesebb embernek kell a hideg hónapokban nélkülöznie - a torta, a csoda mi vagyunk. A két karunk, az akaratunk, a lemondási képességünk, a nyitott fülünk, szívünk, szemünk.

kabat_metro.jpg

kabat_szabadf.jpg

Ha ezek a kabátok beszélni tudnának, valószínűleg azt üzennék: sokkal több jó lakik bennünk, mint gondolnánk. Hálásak lehetünk a didergés ellenére a fagyos időnek, hogy kihozta belőlünk ezt a melegséget...

Gégény István

(Fotók: Facebook, a Szabadfogás mozgalom közösségi oldala itt érhető el)

süti beállítások módosítása