Ő az első amerikai vértanú
SZEMlélek 2016. december 05.

Ő az első amerikai vértanú

1981. július 28-án gyilkolták meg Stanley Rother atyát Guetemalában. Mártírságával ő lett az első amerikai születésű vértanú, jelentette be a Vatikán december 2-án.

rother-800x500.jpg

Stanley Rother Oklahoma államban született 1935. március 27-én, földműves család gyermekeként. Nehezen ment neki a latin, ezért majdnem meghiúsult pappá szentelése. 1963-ban mégis felszentelték, majd 1968-ban Guatemalában küldték a szegények szolgálatára. Hétköznapi pap volt, nem volt szuperhős, mondja róla az életrajzírója, Maria Ruiz Scaperlanda. Nem volt ő a legjobb, a legnagyszerűbb, a legügyesebb semmiben sem. Az ő ajándéka éppen ez volt, hogy olyan hétköznapi ember volt, mint mi. Egy farmer volt Oklahomából, aki az egyházat szolgálta ugyanolyan elkötelezett papként itt, mint Guatemalában.

maxresdefault_1.jpg

13 éves szolgált Guatemala délnyugati részén fekvő Santiago Atitlan-ban, ahol egy kis kórházat, iskolát és az első helyi katolikus rádióállomást építette ki a helyiekkel együtt, akik igazán szerették őt. Ő pedig gondos pásztorként védte nyáját és készen állt arra is, hogy kiálljon és együtt szenvedjen velük.

fr-rother-with-parishioners.gif

Az 1960 és 1996 közt dúló véres guatemalai polgárháború alatt sok pap és hívő vált célponttá, mert az elnyomó kormány milicistái gyakran csapakt le a baloldali lázadókat támogató külvárosi szegényekre, köztük a plébániához tartozókra is. Több alkalommal diakónusok és hívők holttesteit hagyták a templom előtt. Rother atyát több alkalommal halálosan fenyegették meg, aki polgárháború idején rövid időre hazatért ugyan Oklahomába, de hamarosan visszatért nyájához, azokhoz, akiket több mint 12 éve növelt a szeretetben.

guatrother-29.jpg

46 éves korában lőtték le a Santiago Atitlan-i plébánián. A kormány a katolikus egyházat okolta az ország nyugtalan állapotáért, így az atya haláláért is őket tették felelőssé. Testét visszaszállították Oklahomába, de családja engedélyével szívét és véréből keveset megőrizhettek az általa szeretett és szolgált helyi templomban, ahol ma emléktábla jelzi földi maradványait.

Rother atyát a guatemalai egyház a 36 éven át tartó polgárháború mártírjaként tartotta számon eddig is, egyikeként annak a 78 áldozatnak, akit a hite miatt öltek meg. A listát a nevekkel 1996-ban adta át Szent II. János Pálnak guatemalai látogatása során az ország egyik püspöke. A boldoggá avatási vizsgálatot Oklahomában végzik, bár a szabályok szerint azt a mártírság helyszínén kellene, vagyis Guatelamában, de a helyi egyház nem tudja a megfelelő feltételeket biztosítani ehhez.

(aleteia.org, catholicherald.co.uk

 

süti beállítások módosítása