Térdre borulni egy reklám hatására? Itt az ideje!
SZEMlélek 2016. november 18.

Térdre borulni egy reklám hatására? Itt az ideje!

Minél több ilyen hirdetés kerül forgalomba, annál szebb hely lesz a világ. És ennek a mondatnak a leírásáért nem kaptunk semmit: egyszerűen megnéztük a videót, amitől aztán padlót fogott a térdünk. Vigyázat, fertőző tartalom!

amaz0.jpg

Nem kell ahhoz reklámszakembernek lennünk, hogy ismerjük az értékesítés örökérvényű alapszabályát: kell a cégér, nincs vita! Az a bizonyos cégér pedig egyre kevésbé hatékony, ha mindössze a műhelyünk ajtaja felett lengedezik lágyan nyikorogva... Hirdessünk úton és útfélen, rámenősen, provokatívan, a médiazaj növekedésével kénytelenek leszünk fokozni az attraktivitást, jöhet egy kis övön aluli, egy kis (egyre több) félmeztelen tartalom, s meg sem állunk az agymosó felvillanásokig.

Nagyjából itt tartunk most, az eredményt pedig mindenki le tudja szűrni saját magán és környezetén. Ebben a helyzetben nem egyszerűen üdítően hat, hanem szó szerint a lelkünket melengeti, ha egy gigacég (a nevet nem írjuk le, úgyis kiderül a videóból, de a Forbes listáján a 12. legértékesebb márkáról van szó, 35,2 milliárd dolláros márkaértékkel, e téren 25 százalékos éves növekedéssel, 3,8 milliárd dolláros éves reklámköltéssel) a kreativitás útját választja.

amaz1.jpg

amaz2.jpg

A történet olyan egyszerű, hogy bárki kitalálhatta volna. Hogy mégsem láttunk eddig ilyesféle hirdetéseket, annak akár az is lehet a magyarázata, hogy vallási témákat eredendően, céges policy alapján kerül minden menő vállalat a reklámjaiban. Ez a gát most áttört, és olyan értékek özönlenek a szemünk elé alig 80 másodpercben, hogy nehéz lenne mindent felsorolni. Barátság, tisztelet, nyitottság, elfogadás, kedvesség, figyelmesség, com-passio...

amaz4.jpg

amaz3.jpg

A reklám készítői aligha az Irgalmasság Évének lezárásaként tették közzé alkotásukat (legyünk türelmesek a pár tízezres nézettség láttán, e sorok írásakor alig egy napja publikálták a videót), de mi most nem tudjuk nem úgy értelmezni, hogy valaki fentről belenyúlt a rendszerbe.

Ennek okán nem is a reklámguruk, agytrösztök előtt hajtunk fejet - nekik is jár az elismerés, köszönet -, hanem az ilyen történetek valódi Alkotója, a nagy Hídverő, Közösségépítő előtt.

süti beállítások módosítása