D. Tóth Kriszta: Felszabadító egy katolikus paptól hallani, hogy ő is átél válságokat
Gégény István 2016. október 29.

D. Tóth Kriszta: Felszabadító egy katolikus paptól hallani, hogy ő is átél válságokat

Az ismert médiaszemélyiség legutóbb Pál Feri atyát vitte el kocsikázni, közben érdekes párbeszédet folytattak, az egészet videóra is vették. A hóhérakasztás folytatódik: a SZEMlélek blog a kérdezőt faggatta az anyósülésre került lelki vezető meginterjúvolásáról.

dtk.jpg

- 10-15 évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy egy nem közszolgálati médiavállalkozás egy katolikus papot olyan alaposan, lazán bemutasson, kifaggasson, ahogy azt te tetted a közelmúltban. Miért tartottad bevállalhatónak, a nézőid szemében érdeklődésre méltónak egy vallási vezető ilyen formában való bemutatását?
- Egyáltalán nem láttam "kockázatosnak" Pál Feri atya meghívását - amit a "bevállalható" kifejezés sugall. A vallás, a hit, a világ különböző értékrendek szerinti értelmezése életünk fontos és érdekes része. A WMN.hu magazinnak, illetve az Elviszlek magammal műsornak, no, meg persze nekem személyesen is nagyon fontos elv, hogy a világot a maga sokszínűségében mutassuk meg. Szerintem ez így természetes.

- Noha pár napja került ki a videó a netre, biztosan érkeztek már visszajelzések - akár az ajánló kiposztolása kapcsán. Milyen az eddigi fogadtatás, nézettség?
- Egészen szuperek a visszajelzések. Feri atya magával ragadó személyiség, nagyon élveztem a vele való beszélgetést, és ez a természetes, valódi kíváncsiság és érdeklődés átsüt a kész anyagon. Két nap alatt több, mint 53 ezren megnézték az epizódot, és ezzel bekerült a magyar Youtube legkeresettebb, úgynevezett “trending” videói közé. Szóval örülünk.

- Te hogyan érezted magad a kérdező szerepében, egy profi lélekbúvár, egyben egyházi személy társaságában? Volt-e például kedvenc válasz, kijelentés, ami megmaradt benned a beszélgetésből?
- Hú, nagyon sok kedvenc pillanatom volt... de számomra a legmeghatározóbb talán az, amikor Feri a saját kétségeiről beszél, arról, hogy az elmúlt húsz év alatt négy komoly válsága volt, amikor megkérdőjelezte a döntését, hogy papnak ment.

Elképesztően fontos és felszabadító dolog ilyesmit hallani egy katolikus paptól. Mert persze, sejtjük, hogy ilyen pillanatok az ő életükben is vannak (ahogy mindenki életében előfordulnak mélypontok, válságok), de ilyen nyíltan én még nem hallottam katolikus papot erről beszélni nagyközönség előtt.

- Érdekesség, hogy a hivatalos Pálferi közösségi oldalon olyan megjegyzéssel osztották meg a videót, hogy "Feri benne van a tévében". Ami nyilván nem pontos kifejezés, hiszen televízió helyett egy Youtube csatorna a megjelenési felület, amely révén amolyan úttörőként kétségkívül elkezdtétek a csapatoddal átrendezni a vizuális médiapiacot a 2.0 irányába. Miként látod te magad az "Elviszlek magammal" sorozat küldetését, sikerességét, a műfajban rejlő eseteleges további potenciált?
- Ebben a műsorban nagyon sokféle emberrel beszélgetek. Mindegyik epizód egy kicsit más, éppen azért, mert mindenkiből mást és mást hoz ki, hogy egy autóban ül, a felettes énjét jó esetben “kikapcsolja” a közlekedés, a város forgataga, és egyszerűen csak önmaga lesz, mindenféle sallang nélkül. Pontosan ez a valóságos sokféleség az, amitől az Elviszlek magammal sikeres. Persze, nem minden epizód sikerül ugyanolyan jól, vagy nem mindenkit érdekel minden egyes vendég, de ez így természetes. Az pedig, hogy melyik képernyőn nézik az emberek a tartalmat, ma már másodlagos. Ha úgy tetszik, Pál Feri atya tényleg a “tévében” szerepelt.

- Ez a videósorozat a WMN.hu magazin tartalmi kínálatának egyik eleme. Adódna a kérdés, hogy mit keres egy papos videóinterjú egy női online portálon, ám inkább azt kérdezem: miben más, mitől egyedi ez a női oldal, a létező női laptenger további tagjaihoz képest?
- Jó, hogy nem azt kérdezed, amit a mondat első felében megfogalmaztál. Mert arra csak azt tudnám mondani, hogy: nem tudom értelmezni ezt a felvetést. Hiszen ez egy értékes, érdekes, izgalmas és hiánypótló tartalom. Naná, hogy ott a helye a WMN.hu-n! Ami a tényleges kérdésedet illeti, néhány hónappal azután, hogy elindultunk, egy szakmabeli ismerősöm azt írta nekem: “Olyan, mintha a magyar médiában mindig is lett volna egy WMN alakú lyuk, amely arra várt, hogy jöjjetek és pontosan beleilleszkedjetek.” Ennél nagyobb szakmai dicséretet nehéz elképzelni. Az olvasóink, nézőink a közösségteremtő erőnket, a meghatározó szerzői karaktereket, a sokszínűségünket szokták kiemelni, és azt, hogy úgy nyúlunk témákhoz, ahogy addig más nem. Vagy olyan témákhoz nyúlunk, amelyek addig tabunak számítottak valamiért. De szerintem az is nagyon fontos, hogy mindezek mellett nem vesszük magunkat túlságosan komolyan, szóval simán ki tudjuk nevetni magunkat és a világot, ha arról van szó.

- Az egész Pálferi-jelenség kapcsán szerinted egy ritka kivételről, fehér hollóról van-e szó - olyan fecskéről, aki aligha csinál nyarat -, vagy Feri, ahogy Ferenc pápa és a többi médiaképes egyházi vezető fel tudja esetleg újra kelteni az érdeklődést a vallási témák, a hit jelentősége, alapvető üzenetei iránt a nem rendszeres vallásgyakorlók körében is?
- Pál Feri atya azért különleges ember, mert hiteles és szuggesztív, de emellett emberközeli és esendő. A nyíltsága és “tökéletlensége” megközelíthetővé teszi - nemcsak őt, hanem az istenhitet is. És még valami nagyon fontos a személyiségében és az egész pálferis mozgalomban; a nyitottság. Az, hogy Feri rendkívül elfogadó ember, nem akar megtéríteni. Nem véletlen, hogy az előadásaira nagyjából fele-fele arányban járnak vallásosak és nem vallásosak. Mindenki a saját hitrendszerében értelmezheti és hasznosíthatja a hallottakat és építheti a lelkét. Sokan írták azt a videónk kapcsán, hogy ők hívő emberek, de a katolikus egyházzal ellentmondásos a viszonyuk. Viszont Feri atyát jól esik hallgatniuk, és ez enyhít ezen az ellentmondáson is bennük.

Beszélgetőtárs: Gégény István

(Kriszta portréfotóját Emmer László készítette.)

süti beállítások módosítása