Christoph Schönborn: Tékozló fiúvá lett Európa
Gégény István 2016. szeptember 16.

Christoph Schönborn: Tékozló fiúvá lett Európa

Az osztrák bíboros sürgető felhívással fordult az európaiakhoz, miután szerinte elherdáltuk örökségünket. Ideje visszatérni oda, ahonnan tékozló utunkra elindultunk.

A bécsi Szent István katedrálisban szeptember 11-én Schönborn érsek egyértelmű szavakkal beszélt Európa keresztény örökségének elvesztéséről, a (közösségi) médiában ezt azonban sokan muszlimoknak, sőt, menekülteknek szóló általános hadüzenetként félreértelmezték. Az alábbiakban a bécsi főegyházmegye saját összefoglalóját közöljük.

sch.jpg

A helyzet Európában

Schönborn bíboros prédikációjában a tékozló fiú hasonlatából indult ki, aki atyja örökségét eltékozolta. - Egy kicsit olyanok vagyunk, mint ez a fiú. Az örökséget elvesztegettük, a keresztény örökséget elfecséreltük, elherdáltuk. És most csodálkozunk, hogy miként fest Európa..., hogy se eleje, se vége, hogy bajba kerültünk. Nem csupán gazdaságilag, hanem elsősorban emberileg, vallásilag, a hitünket illetően. Mi lesz Európából?
Mi magunk vagyunk tehát, akik Európa keresztény örökségét veszélybe sodortuk. Az iszlám persze ennek kihasználója lehet. Lesz-e harmadik iszlám próbálkozás Európa elfoglalására? Sok muszlim gondolja és kívánja ezt, és mondják, ennek az Európának vége - fogalmazott a főpásztor.

Emlékezés a keresztény örökségre

Ám Isten irgalmassága reményt ad. - Emiatt könyörgünk most Európáért: Urunk, adj nekünk még egyszer esélyt! Ne feledd, hogy a te néped vagyunk! Amint Mózes is emlékeztetett erre, ez mégis csak a TE néped, TE vezetted ki őt, TE szentelted meg. Ez a TE néped. És ha mi tévútra léptünk, ha az örökséget elfecséreltük is, Urunk, ne taszíts el minket! Ne taszítsd el ezt az Európát, amely oly sok szentet hordozott! Ne taszíts el minket azért, mert a hitben langyosak lettünk.

Nem a menekültek elleni védekezésről van szó

A kontextusból világos, hogy a bíboros nem azt mondta, hogy a keresztény értékeket az iszlámmal szemben valamiféle harcban kell megvédeni. A bécsi érsekség újsága, a Sonntag hasábjain Schönborn az alábbi pontosítást adta: - Európa keresztény öröksége veszélyben van, mert mi, európaiak eltékozoltuk azt. Az iszlámhoz, vagy akár a menekültekhez ennek semmi köze. Világos, hogy sok iszlamista szívesen kihasználná a gyengeségünket, de ők nem felelősek a mi gyengeségünkért. A felelősség a miénk, európaiaké.

Nem szabad a prédikációmat a menekültek elleni védelmi harcra való felhívásként értelmezni. Erről semmiféleképpen nem volt szó. Európa keresztény megújításának esélye rajtunk múlik: akkor valósulhat meg, ha megtérünk Krisztushoz, evangéliumát továbbadjuk és embertársainkkal, az idegenekkel is úgy bánunk, miképpen ő azt a szívünkbe helyezi - szeretetben és felelősségben.

(A fotó forrása: kathbild.at / Franz Josef Rupprecht. Köszönet a fordításban való közreműködésért Staub Bulcsúnak!)

süti beállítások módosítása