Szentté avathatják Lady Diana és Churchill rokonát
SZEMlélek 2016. szeptember 01.

Szentté avathatják Lady Diana és Churchill rokonát

Ignatius Spencer anglikán volt, majd katolizált, s úgy tűnik, két évtizednyi alapos vizsgálat után megkezdődhet az életszentségét kimondó eljárás. Egy biztos: rajongott a krikettért.

Vatikáni történészek 20 évig tanulmányozták a 19. században élt pap életét, munkásságát. Az ennek alapján összeállított dokumentum, hivatalos nevén a Positio a Catholic Herlad információi szerint már beérkezett a szentté avatásokkal foglalkozó kongregációhoz.

spencer2.jpg

Amennyiben az életszentség nyilvánvalóságát megállapítják az erre hivatott személyek, javasolni fogják a pápának, hogy állapítsa meg a lelkipásztor "tiszteletreméltó" voltát, ezzel közelebb kerülve a szentté avatás lépéséhez.

A brit katolicizmus "második tavaszának" emblematikus képviselője George Spencer néven született 1799-ben, s már anglikán hívőként is tiszteletesként szolgált, épp ott, ahol 1997-ben Diana hercegnőt eltemették. A konvertita 31 évesen lett tagja a katolikus egyháznak, életét a keresztények egységének és a szegények szolgálatának szentelte, különös tekintettel az ír bevándorlókra. Talált időt a kikapcsolódásra is, az életét ismerők szerint nem titkolta a krikett iránti szenvedélyét.

Ignatius Spencer egy másik híres brit személlyel szintén rokoni kapcsolatban állt: a befolyásos Spencer család leszármazottai között Winston Churchill neve is szerepel.

süti beállítások módosítása