Papokat vernek francia rendőrök?
SZEMlélek 2016. augusztus 04.

Papokat vernek francia rendőrök?

Megállíthatatlanul terjed a hír, miszerint ártatlan katolikus papot és híveket brutálisan megtámadtak a hatalom végrehajtó erői, hogy lerombolhassák a templomukat. Ez a hír ebben a formában nem tűnik igaznak.

Egy kicsit talán gyanúsnak illene lennie, hogy abban az országban, ahol pár napja a jelenlegi és a volt államfő, a kormányfő, a Szentátus elnöke, egyszóval a politikai elit vezető képviselői együttérzéssel vettek részt a 86 éves Jacques Hamel lelki üdvéért tartott szentmisén, a brutális támadásban a miniszterelnök szerint egész Franciaország megsérült, most mégis nagy hirtelen ráküldik a kommandót egy szegény kis katolikus gyülekezetre, a keresztény Európát megtámadandó, nyilván. Ez a fertőzésként terjedő koncepció jogosan tűnik hihetetlennek.

A valóság ezzel szemben az, hogy egy használaton kívül épületet, amely korábban templom funkcióját töltötte be, a tulajdonos katolikus szervezet nem tudott fenntartani évek óta. Az épületet megvásárolták tőlük, a helyére mást kívánnak építeni. Ehhez az épületet le kell bontani.

paris.jpg
Ezen a fotón jól látszik, ami a terjedő beltéri képeken kevésbé szembetűnő: nem a rendőrök rohantak le ártatlan híveket, hanem a tiltakozók foglalhattak el valószínűleg egy építési területet

Ez az alaphelyzet, ami magyar szemnek, fülnek szokatlan, hívőként fájó is egy templom pusztulását látni. Aki azonban nem fogadja el, hogy Franciaországban nagyon más az egyház működése, így ingatlankezelési helyzete, mint hazánkban, annak hiába is fejtegetné bárki, miért nem egyházrombolás ez. Bármit is gondoljunk, a bontás előzménye a tulajdonos katolikus közösség kezdeményezése, beleegyezése.

Ebbe a szituációba hoz sajátos színt, hogy a tulajdonos katolikus közösség által nem használt épületet egy, a hazai hitbuzgalmi palettán nem könnyen elhelyezhető, francia források által "szélsőjobboldali" jelzővel illetett társaság "lakta be" átmenetileg, akik ott "gallikánus" szertartásokat végeztek, időnként állatokat is megáldottak, papagájtól tevéig. Ami a legfontosabb: ez a közösség nem fogadja el a katolikus egyház tanítását, elutasítják mindkét vatikáni zsinat döntéseit.

Egyelőre nem nyilvánvaló, hogy ők voltak-e azok, akik a bontás ellen úgy tiltakoztak, hogy demonstratívan elfoglalták az épületet, vagy a katolikus egyházhoz köthető Jó Pásztor Közösség tagjairól van szó. Bárkik is voltak odabent, eltorlaszolták a bejáratot, s amolyan áldozatként akarták beállítani magukat. A jelek szerint - remélhetőleg csupán rövid távon - sikerrel.

Ezzel együtt a rendőrök fellépése vizuálisan mindenképp túlzónak, aránytalannak tűnik a képek, videók alapján. Ezt esetleg épp a normandiai terrortámadás miatti fokozott készültség indokolhatja, de mindenképp bántó látvány, hogy így intézkedtek a rendőrök. Mindenképp rossz üzenetet hordoz, tapintatlanságra vall, hogy nem vártak néhány hetet a bontással a kivitelezők.

Ha azonban valakik megtámadták a katolikus egyházat ebben az esetben, azok aligha a francia rendőrök voltak.

süti beállítások módosítása