Randevú a pápával, zarándok fashion - az IVT, önkéntes szemmel
SZEMlélek 2016. július 29.

Randevú a pápával, zarándok fashion - az IVT, önkéntes szemmel

- Szakadó eső, tűző Nap, a lelkesedés nem lankad, avagy mi így gyakoroljuk az irgalmasságot - írja helyzetjelentésében a SZEMlélek blog tudósítója, Flóra Krakkóból.

Amint elkezdődött az Ifjúsági Világtalálkozón (IVT) a fő hét, az önkéntesek programja eléggé besűrűsödött, így nem sok idő maradt beszámolók írására. Néhányan közülünk egész nap kint szobroznak a tűző napon, vagy szakadó esőben, hogy informálják a zarándokokat, vagy felügyelnek a nagyobb eseményeken, mások egész nap a gép előtt ülve sajtóanyagokon dogoznak, a világhálón posztolnak.

flo3.jpg

Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, így a nyitó misén és a pápa fogadásánál is zuhogott az eső. Esőkabátos tömeg lepte el az utcákat, bemutatva a Krakkó 2016 zarándok fashion kollekciót. Az egész tér piros, sárga és kék színekben pompázott, néha 1-1 suhanó önkéntes színesítette az összképet, akik a fehér esőkabátban kicsit a szellemekre hasonlítottak.

A magyar csapatok is megérkeztek, öröm volt hazai zászlókat lobogtató fiatalokba belebotlani. Én a krakkói katekézisek helyszínére kerültem, ahol az első napon Kocsis Fülöp görög-katolikus püspök a böjt megtartására hívta fel a figyelmet, másnap Székely János esztergom-budapesti segédpüspök a Biblia olvasásának fontosságáról beszélt. Különböző történetekkel példázta a szeretet és az irgalmasság gyakorlását, a szentségekhez járulást is hangsúlyozta (a bűnbocsánat szentségében "Isten engem sebeimmel együtt szeret és felemel"). A mai napon Erdő Péter bíborostól hallottunk előadást: arról beszélt, hogy hogyan vehetjük ki a részünket az isteni irgalmasságból.

flo2.jpg

Tegnap volt a pápa fogadása, az ünnepségen az 5 kontinens minden egyes országából felvonult egy képviselő a saját nemzetének zászlójával. Azután pedig hallhattunk egy rövid köszöntő beszédet: "Engedjétek, hogy az Ő határtalan irgalmassága megérintsen titeket ".

flo1.jpg

A katekézisek mellett rengetek program várta a fiatalokat a város számos helyszínén. Koncertek, imaórák, előadások, kiállítások, sportolási lehetőségek. Bár lassan már két hete itt vagyok Krakkóban, de úgy érzem, hogy a java még csak most jön. Már nagyon várom az önkéntesek találkozóját a pápával, s bízom benne hogy egy kicsit közelebb leszek hozzá, immár nem csak kivetítőről láthatom majd.

Fazekas Flóra

(Fotók: Benke Sándor)

süti beállítások módosítása