A Boko Haram nem tudta megölni, a "keresztény Európa" egyes lakosainak sikerült
SZEMlélek 2016. július 08.

A Boko Haram nem tudta megölni, a "keresztény Európa" egyes lakosainak sikerült

Túlélték a sivatagot, az embercsempészeket és a Földközi-tengert is, mely sok bevándorló temetőjévé vált. Meg nem született gyermeküket is elvesztették az út során. Így érkeztek Olaszországba egy jobb, békésebb élet reményében.

Emmanuel Chidi Namdi és barátnője, Chinyery hatalmas áldozatok árán jutott Olaszországba Nigériából, remélve, hogy a katolikus országban békét és jobb életet találnak. Az iszlám terrorista Boko Haram szervezete lebombázta templomukat, megölte családjukat és lányukat, ám a megpróbáltatásaik sajnos itt még nem értek véget.

Tavaly szeptemberben érkeztek Fermo városába 124 társukkal együtt és menedéket az érsekség papnevelő intézetében kaptak. Igazán szerették egymást, mindig együtt láttuk őket, nagyszerű terveik voltak, mondta Albanesi atya, aki szerint szerettek volna munkát kapni és letelepedni Olaszországban. De semmi nem volt fontosabb a párnak, mint a másik, tette hozzá. S bár nem voltak hivatalos irataik, amivel polgárilag össze tudtak volna házasodni, de igazán szerettek volna összeházasodni, ezért az atya összeadta őket.

Szerdán két, szélső-jobboldali csoporttal is kapcsolatban álló helyi gazdálkodó sértegette és bántalmazta a nőt, mire a férj a védelmére kelt. Ekkor az egyik támadó egy útjelző táblával halálos ütést mért Namdira.

A tragédia estéjén közös imára gyűltek a szeminárium mellett, ahol a pár élt: nem csak katolikusok, de más vallások vezetői, migránsokat segítő szervezetek képviselői és a polgármester is részt vett a közös megemlékezésen. Az olasz miniszterelnök is együttérzését fejezte ki a szörnyű eset kapcsán.

Albanesi atya attól tart, hogy ez nem egyedi eset, hanem az egyre növekvő a xenofóbia jele a városban és Olaszországban mindenhol, hiszen naponta több ezer migráns érkezik az országba. Csak kedden a helyi partőrök 4500 embert mentettek meg.

headlineimage_adapt_1460_high_italy_migrants_041615_1429275635189.jpg

Sajnos, az atya félelmei nem alaptalanok. Február és május között négy házi készítésű bomba robbant fel Fermo városának külső részein lévő templomokban, ahol migránsokkal foglalkoznak. Senki nem sérült meg, kis kárt okoztak csak a bombák, de mindegyiket ugyanaz készíthette.

A helyi rendőrség beavatkozását és a tettesek bebörtönzését kérte az az atya is, aki fő kezdeményezője menekültek befogadásának az olaszországi szemináriumokba. Továbbá hangsúlyozta, hogy a növekvő rasszizmus nem állítja meg munkájukat és újabb egyházmegyék fogadnak be migránsokat.

süti beállítások módosítása