A felesége imái miatt nem lett öngyilkos
SZEMlélek 2016. június 01.

A felesége imái miatt nem lett öngyilkos

Rendőrtiszt volt, megjárta Afganisztánt. Harcművész lett, tönkrement a házassága, elnyomta a stresszt magában. Portré egy emberről, aki hit nélkül már nem élne.

Az amerikai Chad Robichaux nyíltan beszélt egy nemrég készült videóban egy sokakat érintő problémáról. New Orleansban szolgált rendőrként, amikor egy családon belüli erőszakról kapott bejelentés után a helyszínre érve elfajult a helyzet és kénytelen volt lelőni a támadót – egész családja szeme láttára. A bíróság felmentette, de Chad nem tudta ennyivel lezárni magában a dolgot.

A szeptember 11-én történt terroresemények után Afganisztánba küldték, ami először nagy izgalommal töltötte el. – Amikor kimész, meglátod: meglátod a gonoszt, és amit egy ember képes tenni a másikkal. Amit a gyűlölködő emberek képesek tenni a gyermekekkel és a nőkkel. Ezt nem lehet megérteni, nem lehet feldolgozni és magadon viseled ezentúl. Úgy érkezel, hogy most tehetsz valami nemes tettet, ám az érkezésed és a távozásod közt van egy pont, amikor te is olyanná válsz, mint ők – mondja a videóban az amerikai veterán.

A háborús emlékek tönkretették magánéletét is. Elzárkózott családja és felesége elől – talán azért, mint mondja, hogy megvédje őket önmagától. Pánikrohamai miatt visszarendelték Afganisztánból, így 2007-ben leszerelt. Felesége tanácsára a testedzésben kezdte levezetni a feszültséget, amiben sikereket ért el, mindenkitől azt hallotta, amit hallani akart. Ám közben a házassága zátonyra futott, félrelépett, szétköltöztek, és a poszttraumatikus stressz is egyre súlyosbodott.

Mindezek hatására Chad öngyilkossági hajlamai felerősödtek, ám felesége mindennapi imái segítették. A nő azt kérte Istentől, hogy bár nagyon dühös a férjére, ám hadd lássa úgy Chadet, ahogy Ő látja, és hogy meg tudjon bocsátani neki. Férjével való beszélgetéseik alkalmával Chadnek szegezte a dilemmát, hogy a munkája során sikeres, megtesz mindent, ám amikor a családján van a sor, hátralép. Ez felnyitotta Chad szemét és döntött: tervet készített arról, hogy miként fogja rendbe szedni az életét. A feleségéhez fordult segítségért, aki egy lelki kísérőhöz vezette őt. A segítő szakember rávilágított, hogy Isten nélkül a terve nem megvalósítható. Chad hamarosan úgy döntött, hogy átadja életét Krisztusnak, és felismerte, hogy a poszttraumatikus stressz uralta addig az életét, ami felett nem volt hatalma.

2011 óta feleségével együtt egy katonai veteránokat segítő programban dolgoznak, így segítenek a háborúból hazatérteken, hogy felfedezhessék Isten nagy tervét az életükben.

Fájdalmas tény, hogy naponta 22 veterán vet véget az életének. 80 százaléka azoknak a házasságoknak, ahol az egyik fél háborúban szolgált, válással végződik. Chad tapasztalatainak megosztásával e riasztó számok csökkentését szeretné elérni.

süti beállítások módosítása