Óriási az érdeklődés a zirci szerzetesek új söre iránt
Gégény István 2015. május 30.

Óriási az érdeklődés a zirci szerzetesek új söre iránt

Jön a nyár, jön a forróság. Hiába az árnyék és a légkondi, egy jó sör sokat enyhíthet a tikkadtságon. A ciszterciek a rend régi hagyományát felelevenítve belevágnak a folyékony kenyér termelésébe.

A közelmúltban fiatal, energikus apátot választottak a jellegzetes, fekete-fehér habitust viselő szerzetesek, Dékány Sixtus hozta is magával a friss lendületet. Ennek egyik lenyomataként értelmezhető a sörfőzés újraélesztése, amely tevékenység köztudottan nem áll távol a "csuhásoktól" - a műfajt magas szintre fejlesztő trappisták a ciszterciek kvázi leszármazottai, amint latin nevükben is szerepel (Ordo Cisterciensium Strictioris Observantiae, vagy Ordo Cisterciensium Reformatorum).

Sixtus apát kérdésemre a szakember alaposságával sorolja, mennyi idő szükségeltetik a nedű érleléséhez, mekkora éves kapacitást bírnak kiszolgálni - mintegy félmillió liter az optimális határ, hiszen egyszerre 36 ezer liter sörkészítményt tudnak tárolni a zirci apátság pincéjében.

Három típusú sörrel indul a vállalkozás: egy világos (lager, pils), egy belga és egy búza változat alkotja a kínálatot, ami idővel és a visszajelzések nyomán akár bővülhet is. Az apát elmondása szerint nem akarnak élelmiszeripari hódító útra indulni: a kevesebb több elve alapján szívesen maradnak a szerény mennyiség mellett, cserébe prémium minőséget ígérnek, az ehhez szükséges know-how és technológia egyaránt rendelkezésükre áll.

Egy kicsit még várni kell a nedűk kóstolásával, ugyanis július elején kezdik palackozni az első "sorozatgyártott" Zirci apátsági söröket – ez lesz a hivatalos, nem túl fantáziadús, ám adekvát név. Valamikor az ősz folyamán amolyan avatóünnepséget is terveznek Zircen, neves vendégek jelenlétében, de a lényeg a nyár és a sör értékes találkozása.

sixtus.jpg

A nagy kérdés, hogy hol lehet majd hozzájutni a zirciek söréhez, egyelőre még nyitva áll. – Folyamatosan zajlanak a tárgyalások, elsősorban vendéglátóhelyeken lehet majd találkozni a söreinkkel, de az a célunk, hogy Zircen mindenképpen hozzá lehessen majd jutni. Akkora mennyiséget nem tudunk, nem kívánunk termelni, hogy nagy élelmiszerláncok boltjainak polcaira is kikerüljenek ezek az italok. A részletekről kellő időben tájékoztatjuk majd a közvéleményt. Annyi bizonyos, hogy óriási az érdeklődés, hiszen több hónapja zajlanak az előkészítő munkálatok, megbeszélések, és mindenfelé jelentős várakozással tekintenek a Zirci apátság sör megjelenésére – utalt a pozitív fogadtatásra a SzemLélek blognak az apát.

Dékány Sixtus reméli, sörük közvetve akár ahhoz is hozzájárulhat, hogy jobb szájízzel gondoljon a társadalom a szerzetesek, az egyház tevékenységére.

Gégény István

* * *

Aki nem szeretne júliusig várni, az ellátogathat az újonnan nyílt Boldogasszony Kolostori Kávézóba, a ferencesek kávézója, a Cafe Pio Padre is elegáns környezetben várja a főváros szívében a testi és lelki táplálékot keresőket, a jezsuitákhoz kötődő Loyola Cafét szintén érdemes meglátogatni.

süti beállítások módosítása