3 bombatámadással üzentek Ferenc pápának
SZEMlélek 2018. január 13.

3 bombatámadással üzentek Ferenc pápának

Egy magyar szent nevét viselő chilei templomban is robbantottak ismeretlenek pár nappal a katolikus egyházfő látogatása előtt.

chile2.jpg

Január 15-18. között látogatna a dél-amerikai országba a pápa, de nem lenne meglepő, ha elhalasztanák az utazást. A három bomba mellett ugyanis egy olyan üzenetet is hátrahagytak az elkövetők, miszerint a következő bomba az egyházi vezető reverendájánál fog aktiválódni.

Az állami vezetés számít ugyan tiltakozásokra, főként az egyház képviselői által elkövetett szexuális visszaélések kapcsán, amint erre Kolumbiában is volt példa, ám a mostani robbantások azért aggasztóak, mert nem tudják, kik állhatnak a háttérben. Az idézett üzenet írásmódja alapján ugyanakkor szélsőséges baloldaliakra gyanakodnak a hatóságok.

– Egy demokráciában az emberek szabadon kifejezhetik a véleményüket, amíg ezt békésen, a megfelelő módon teszik – üzente az esetek kapcsán Michelle Bachelet, Chile elnöke.

A robbantók üzenetében indoklás is szerepel. – Soha nem fogjuk alávetni magunkat annak a hatásnak, amelyet gyakorolni akarsz/akarnak a testünk, az ötleteink és a cselekedeteink felett. Szabadnak születtünk arra, hogy megválasszuk, hogyan kívánunk élni. Ellene vagyunk minden szerzetesnek, apácának és prédikátornak. A test szabad, tisztátalan és vad – fogalmaztak az elkövetők, akik ezért a pápa "undorító erkölcsét" támadás alá kívánják venni.

chile1.jpg

Az egyik megtámadott fővárosi templom a "Magyarországi Szent Erzsébet" titulust viseli, míg a Szegény Krisztus templomban egy negyedik robbanószerkezetet is találtak, ám azt sikerült hatástalanítani. Ugyanott épp a szegénységre vonatkozó falfeliratot hagytak hátra a tiltakozók, azon polemizálva, hogy mennyibe kerül egy ilyen pápai utazás, miközben "a szegények haldokolnak". A bűncselekmények elkövetői aligha ismerik Ferenc pápa személyét és tevékenységét, hiszen ő épp a szegények egyházát kívánja építeni, s ezt nem csupán szavakkal, hanem tettekkel is képviseli.

(Forrás és fotók: cruxnow.com és catholicherlad.co.uk)

süti beállítások módosítása