Távozik Ferenc pápa magyar képviselője
SZEMlélek 2017. október 29.

Távozik Ferenc pápa magyar képviselője

2017 nyarán betöltötte 75. életévét Alberto Bottari de Castello nuncius, a Szentszék magyarországi nagykövete, aki hamarosan távozhat hazánkból.

bottari.jpg

2011 júniusában nevezte ki XVI. Benedek hazánk apostoli nunciusának az olasz érseket, aki napjainkig a mindenkori katolikus egyházfő, így az elmúlt néhány évben Ferenc pápa képviselője volt Magyarországon. A múlt időt az indokolja, hogy életkorára tekintettel információink szerint befejezi nagyköveti működését, valószínűleg még idén távozik posztjáról. Életútját tekintve érdekesség, hogy II. János Pál pápához is szoros szálak fűzik, hiszen a lengyel származású szentté avatott egyházfő szentelte püspökké 2000-ben.

A személyi változás a magyarországi nunciatúra élén azért bír különös jelentőséggel, mert amint erre korábbi cikkünkben rámutattunk, 8 éven belül a hazai megyéspüspökök fele eléri a nyugdíjkorhatárt. Az új főpásztorok kinevezésében, így az arra érdemesnek tartott papok püspöki kiválasztási folyamatában kiemelt szerepe van az adott országban szolgáló apostoli nunciusnak.

2puspok.jpg

2018-ban a Váci Egyházmegye és a Veszprémi Főegyházmegye jelenlegi vezetője is betölti 75. életévét, így Beer Miklós és Márfi Gyula utódját is ki kell jelölni hamarosan. Lehet, hogy ez már az új nuncius feladata lesz, de az is lehetséges, hogy a kiválasztási folyamat összetettsége miatt a távozó nagykövet búcsúzása előtt már megtette a részéről szükséges lépéseket.

(Képek forrása: uj.katolikus.hu)

süti beállítások módosítása