Ilyen a javítóintézet, ahová visszavágynak a fiatalok
SZEMlélek 2017. október 13.

Ilyen a javítóintézet, ahová visszavágynak a fiatalok

Mit lehet tenni 15 évnyi rossz mintával másfél-két év alatt? Milyen az a javítóintézet, ahol nemcsak őrizik a gyerekeket, hanem még szeretet is kapnak? Hogyan lesz a nézőből látó, a látóból értő? Juhász Péterrel, a Budapest Javítóintézet igazgatójával készült interjút ajánlunk.

juhasz_peter_javitointezet-18-of-31-749x500.jpg

Óvodapedagógusként a fakockával az órát leverő gyerekek érdekelték, majd egyhamar, a gyermekek átmeneti otthonában ajánlott munkája során azt is megtapasztalta, hogy mi lesz az ilyen ovisokból: autót feltörő, az onnan ellopott cuccokból drogot vásárló fiatal.

juhasz_peter_javitointezet-28-of-31-749x500.jpg

Az ösztön ide már nem volt elég, a nagyobb felelősség vállalásához több tudásra is szüksége volt, így képezte tovább magát. Mi a legfontosabb, ha valaki helyt akar állni ezen a pályán? Mitől jó egy nehéz sorsú fiatalokkal foglalkozó nevelő, illetve intézményvezető?

Juhász Péter szerint a képzés mellett kell a tapasztalat is fontos, de a legfontosabb talán az, hogy a szívünk a helyén legyen.

Ha nem tudjuk megérteni ezeket a nehéz körülmények között élő, a társadalom pereméről érkező gyerekeket, ha csak arra koncentrálunk, hogy a saját – számukra teljesen idegen – értékrendünket akarjuk rájuk nyomni, akkor kudarcra vagyunk ítélve. De ha sok elfogadással és egy kis lazasággal valahogyan ötvözni próbáljuk a kettőnk értékrendjét, akkor egész könnyedén tudunk dolgozni. A másik nagyon fontos tényező: vegyük észre a pici dolgokat. Ha nevelőként nem észleljük a legkisebb változásokat, akkor egyrészt azt fogjuk érezni, hogy a munkánknak nincs eredménye, másrészt nem tudjuk értékelni és visszajelezni a gyereknek azt a kis előrelépést.

Nézőkről, látókról és értőkről, a javítóintézet mindennapjairól, az erősen hierarchikus és tekintélyelvű rendszer szükségességéről, eredményességről osztja meg gondolatait a Jószolgálati-díjjal elismert Juhász Péter a Jezsuita Kiadónak adott interjúban.

süti beállítások módosítása