Lendvai Ildikó: Az egyházaknak fontos társadalmi szerepük van
Gégény István 2017. szeptember 27.

Lendvai Ildikó: Az egyházaknak fontos társadalmi szerepük van

A politikussal a jezsuiták által működtetett Párbeszéd Házában találkoztam, egy vallási fórumon. Meglepett a jelenléte, ezért megkérdeztem részvétele okáról.

lendvaiildiko.jpg

– Az MSZP egyik ismert arcaként talán megengedi, hogy megkérdezzem: miért jött el a hallgatóság tagjaként „Az egyházak szerepe a társadalomban” elnevezésű programra?
– Megértem a meglepődését, s hogy tovább fokozzam a helyzetet, bevallom: még csak hívőnek sem tartom magam. Nem is teológiai, avagy hitéleti megfontolásból jöttem el. Fontosnak tartom viszont, hogy párbeszédet folytassunk az egyházak közéleti szerepéről.

– Ön szerint helye van az egyházaknak a közéletben, a társadalmi élet színterein?
– Ha nem így gondolnám, nem lennék itt.

– És mi a véleménye a témáról?
– Az egyházaknak vitathatatlanul fontos szerepük van a társadalomban. Nagy szükség van rá, hogy ezt a szerepet tudják és akarják is betölteni.

– Mit gondol, ma Magyarországon tudják és akarják?
– Úgy gondolom, vannak hiányosságok e téren, de a legkevésbé sem azokra gondolok, akik ma este előadóként képviselték az egyházakat. A hiány, avagy a kérdőjel oka szerintem nem valamiféle negatív hozzáállás lehet, inkább az, hogy az egyházi vezetők főként saját helyi ügyeikre figyelnek, illetve nem szeretnének konfrontálódni a hatalommal.

– Lát reményt e téren a változásra?
– Az ilyen alkalmak jó lehetőséget jelentenek a párbeszédre, ami elősegítheti, hogy az egyházak minél jobban megvalósítsák társadalmi küldetésüket.

Beszélgetőtárs: Gégény István

süti beállítások módosítása