Itt születik a jövő magyarsága
Gégény István 2017. június 05.

Itt születik a jövő magyarsága

Ismét hatalmas tömeg zarándokolt el Csíksomlyóra. De mit keresnek ott? Miért jó ez nekik? És miért olyan fontos ez az egész?

csiks1.jpg

Egymást érik a keresztalják, hömpölyög a tömeg a hegynyeregben álló szabadtéri oltár felé. Ragyogóan süt a Nap, de ha zuhogna az eső, akkor sem lennének kevesebben. A vonulók között nem nehéz felfedezni 1-2 püspököt, sőt, a köztársasági elnök és felesége is elvegyül a biztonsági őrökkel tarkított zarándokfolyamban. De nem az ő jelenlétük az igazán érdekes, hiszen ottlétük saját hitük képviselete mellett részben szimbolikus. Az igazán nagy "látványosságot" a fiatalok jelentik. Mert az idősebbekre "megértően" tekint/legyint az egyszeri szemlélő: mennek, hiszen így szokták meg, nincs más dolguk. Azt persze nehezebb észrevenni, hogy mennyire sajognak már a végtagok, ízületek, mennyi panasza lehetne ennek a rengeteg embernek. De nem panaszkodni mennek, hanem hálát adni: a megmaradásért.

csiks5.jpg

csiks7.jpg

csiks6.jpg

Ám ott vannak ők, a fiatalok is, nem csak úgy, mutatóba, hanem derekasan, büszkén, bátran. Ők a jövő – ha ők nincsenek, nincs jövő. Csíksomlyón épp az egyház születésnapján, Pünkösd ünnepén gyűlnek össze a sokfelől érkező magyarok, akik hisznek a nem láthatóban, az anyagiakon túli célokban, a megmaradás lelkében. A jövő magyarságának léte ugyanis nem elsősorban statisztikákon, stratégiákon múlik, hanem személyes döntéseken. Hogy akarok-e felfelé nézni, vállalom-e a lemondást másokért, szülök-e gyermekeket erre a világra, teszek-e bármit a szebb holnapért?

csiks3.jpg

csiks2.jpg

csiks4.jpg

Csíksomlyó egyszerre van elérhető közelségben, mégis nehezen átívelhető távolságban sokaktól. De valahol itt van. El lehet oda jutni, akár csak képek, videók formájában. Csíksomlyót haza lehet hozni. Mindez azért lehetséges, mert míg izmusok, kormányok, ideológiák, hatalmak jöttek és mentek az elmúlt századokban, Csíksomlyó megmaradt, mert megtartották a hit szemével látók.

csiks0.jpg

csiks8.jpg

csiks9.jpg

Csíksomlyó nem csupán a megmaradás, de a pünkösdi megújulás üzenetét is hordozza, s kürtöli világgá a szelek szárnyán. Megmaradva megújulni, szabadon elköteleződni – nem ellentmondás, hanem a legnemesebb feladat, amit akár egy ember, akár egy egész társadalom valaha megvalósíthat.

Nézd: ott születik a jövő magyarsága!

Gégény István

(Képek forrása, további fotók: Gecse Noémi/szekelyhon.ro)

süti beállítások módosítása