1 feleség, 9 gyerek - Isten éltessen, András atya!
SZEMlélek 2017. május 25.

1 feleség, 9 gyerek - Isten éltessen, András atya!

Találkoztak a nagy családról szőtt álmaik sok-sok évvel ezelőtt. Az álom valóra vált: felesége, öt fia és négy lánya körében ünnepli 49. születésnapját a görögkatolikus pap, Tóth András atya.

András és Anna már a harmadik randevún osztották elképzeléseiket a nagy családról és a családképről. Anna otthagyta az orvosi egyetemet álmukért, hogy nagy családjuk legyen, hogy gyerekek zsibongjanak körülöttük. Megérte az áldozat, 6 éven belül öt gyermekük született, a rá következő 10 évben pedig még négy.

kepkivagas_12.PNG

Nehéz időkben mindig jött valaki, aki segített: jóbarát, szomszéd, ismerős és ahogy a gyerekek nőttek, úgy lett egyre könnyebb. Már csak négy gyermek él otthon, a legkisebb 6 éves, még óvodába jár, a legidősebb 25 éves. Fontos, hogy önállóságra neveljük őket, mondja az édesapa. Így már a nagyobbakra is lehet számítani a mindennapok során.

A nagyfiú elviszi a kisebb testvérét gitárórára, a hatévesért elmennek az óvodába, de például a nagyobbakat is együtt engedtük el szórakozni. Az itthoni munkákat is próbáljuk megosztani. Hogy tudunk mind a 9-re figyelni? Egy idõ után kialakul egy olyan érzék az emberben, hogy észreveszi, most éppen kire kell jobban figyelni. Egyébként együtt étkezünk, és szenvedélyünk a beszélgetés, mindenki szeret csacsogni, ezért az asztalnál is sokszor koordinálásra van szükség.

(nyiregyhaza.hu)

süti beállítások módosítása