A misszionárius, aki mit se sejt
Gégény István 2017. május 12.

A misszionárius, aki mit se sejt

Geszti Péter úgy lett egy katolikus rádió kampányarca, hogy nem is tudott róla. A történet mellékszálai sem kevésbé érdekesek...

geszti_mr.jpg

A rapperként is közismert médiaguru nemrég leült egy kamera elé, és mondott valamit. Ezek a száraz, objektív tények. E videó kapcsán a média fősodrába tartozó orgánumok aztán hüledezve írták meg, hogy nem értik, miként fordulhatott ekkorát a világ. Magam is összefoglaltam a benyomásaimat, amelyek lényege az volt, hogy itt valami nem stimmel. Péter ugyanis úgy kampányol, hogy nem kampányol.

A videó kapcsán a 777 nevű blog előbb elismerő, az evangelizációs lehetőséget méltató, majd Geszti Péter korábbi munkásságát kritizáló írást tett közzé egymást követően. Utóbbira a Shoeshine egyik vloggere reagált, miszerint a Mária Rádió "húzása" igenis "zseniális".

A kissé kaotikus történet kapcsán hamar kitisztult a kép, ugyanis az általam írt publicisztika közzététele utáni napon a Media Hungary rendezvényen vettem részt. A helyszínen Péterrel is összefutottam, akivel életemben először találkoztam, ám amikor bemutatkoztam, így reagált: olvastalak. Bevallom, nem esett rosszul, hogy alig fél nappal a cikk publikálása után az előző éjszakát átbulizó szülinapos szakember képben van a SZEMlélek friss tartalmát illetően. Ami ennél sokkal meglepőbb: párfős társaságunk beszélgetéséből hamar kiderült, hogy ugyanez a Geszti Péter azt a bizonyos videót viszont még nem látta. Így arról sem volt tudomása, hogy a rádió saját 1 százalékos adománykérő kampányához használta fel a 60 másodperces, kedvességnek szánt kis üzenetet. Ilyesmihez elmondása szerint nem járult hozzá a rapper, s utalt is rá, hogy szól majd nekik. Ez alighanem megtörténhetett, mert a videót eltávolította a feltöltő a Youtube felületéről, a Mária Rádió Facebook oldaláról is eltűnt a május 9-én kihelyezett tartalom (noha egy május 2-án keletkezett videós poszt e sorok írásakor is elérhető).

gp_mr.jpg

Hogy mi történt pontosan, nem tudom, ugyanis a Mária Rádió egyelőre nem reagált a nekik küldött kérdésemre. Az események összefüggései mégis sejtetni engedik, hogy alighanem a rádió visszaélt Geszti Péter jófejségével, és előnyt próbáltak kovácsolni a sztár ismertségéből. Ez a maga módján tényleg zseniális húzásnak tűnik, evangéliuminak viszont a legkevésbé.

A 15 percnyi hírnév hullámairól is érdemes szólni. A Media Hungary résztvevői például épp úgy reagáltak, ahogy előre megjósoltam: érthetetlen húzásnak tűnt a szakemberek számára az egész számukra. "Ez mi? Ennek semmi értelme. Valaki magyarázza már meg!" Ilyen mondatok röpködtek a folyosói beszélgetések során. Persze azok után, hogy kiderülni látszik, a néhány gesztusértékű mondatnak és a hozzá társított üzenetnek semmi köze egymáshoz, már érthető, hogy azért nincs összefüggés, mert a jelek szerint nem is volt soha.

Azt azért sikerült elérni, hogy amikor a rapper "..szkorbácsos", szókimondónak beharangozott, 18+ megjelölésű előadása közben a kivetítőn megjelent az "egy ház, két ház" felirat, Péter derűsen megjegyezte, hogy "itt másra is lehetne gondolni, de most nem a Mária Rádióról lesz szó". A népes hallgatóság kacagással méltatta a kiszólást – hogy az evangélium öröme idézte volna elő a derűt, arra nem mernék nagy tételben fogadni.

A korábban megnevezett katolikus orgánumok Facebook oldalán akad pár hozzászólás, amelyek nem látszanak visszaigazolni, hogy legalább házon belül feltétlenül pozitív visszhangja lenne a kacifántos történetnek. Ezekből szemezgettem a cikk legvégén, de előtte még kitérnék arra, hogy mi lehet ennek az ügynek a tanulsága.

Közismert személyek bevonása, szakzsargonnal influencerként való bevetése egy kampányban teljesen korrekt, gyakran alkalmazott módszer. Olyannyira, hogy a Media Hungary előadásdömpingjének summázásaként nehezen tudnék még egy olyan rendszeresen, megannyi témához kapcsolódóan felbukkanó kifejezést említeni, mint az influencer. Viszont nem árt az illetővel átbeszélni a részleteket, feltételeket. Előre. Megfordítva: ha úgy használunk valakit influencerként, hogy nem tudja pontosan, mihez adja a nevét, azzal ártunk. Neki, magunknak, az ügynek.

A SZEMlélek is szívesen szólít meg közismert személyeket, de az illetők tudják, mire vállalkoznak. A megjelenés előtt mindig egyeztetünk minden részletet, az interjúkötetünkhöz pedig annak ellenére kértünk extra jóváhagyást mindenkitől, hogy egyszer már rábólintottak a tartalomra. Egyeztetés, kommunikáció, párbeszéd. Ennyi a titok. Emiatt továbbra is korrekt, hiteles médiumként tekint ránk Törőcsik Mari, D. Tóth Kriszta, Tóta W. Árpád, Veiszer Alinda, Szöllősi Györgyi és sokan mások, Gundel Takács Gábor és Bolyki László pedig örömmel csatlakozott a SZEMlélek szerzői közösségéhez.

Geszti Péter nem szorul ugyan védelemre, de ha már egyesek felemlegették munkássága egyik, politikához kapcsolódó szeletét, próbáljuk felidézni, vajon ismerősek-e a következő szlogenek? Nem nehéz! Mesélj mindennap! Nincs de! Jó embert keresünk! Dereng valamelyik? Ha igen, az azért lehet, mert mind egy-egy országos kampány mottója, a kezdeményező pedig a Médiaunió, amelynek célja széleskörű összefogás a pozitív társadalmi változásokért. Az ötletgazda pedig... Vajon ki lehet?

gi_intro.jpgZáródjon egy közhelyesnek tűnő kérdéssel ez a cikk: az utóbbi videót vajon hányan fogják megosztani? Mibe kerül neked, aki e sorokat olvasod, hogy akár saját előítéleteidet félretéve egy szép üzenetet, egy kedves emberi történetet megossz másokkal?

Gégény István

 

 


* * *

Néhány katolikusnak tűnő kommentelő reakciója a Mária Rádió Geszti Péterhez kapcsolódó videójára:

Na ez honnan tévedt ide, mert hogy nem itt a helye az biztos.

Szégyenlem, de kell a pénz piszkosul...Mert elmúlsz húsz és elmúlsz negyven és elmúlsz lassan, szépen és csendben...gratulálok! Ez kellett már nagyon nekünk katolikusoknak.

Sajnálom, hogy vita forrása lett ez a dolog. Igazából az a véleményem, hogy szomorú, hogy a kereszténység úgy mutatja meg önmagát, hogy vitát generál saját berkein belül. És nagyon jól megmutatkozik az is, hogy nem tudunk kereszténnyé válni: mert előítéleteinkkel korlátozzuk magunkat. És ha nem is hiteles Geszti úr, akkor sem az a keresztény válasz, hogy nyilvánosan fintorgunk (mintha mi különbek lennénk), meg a múlt "sérelmeit" vesszük elő (mellesleg az SzDSz halott már...). Mi jogon ítéljük meg őt? Kihez válunk hasonlóvá? Ezen érdemes lenne elgondolkodni. Az, hogy gáz vagy sem, szíve joga eldönteni mindenkinek - és jelezheti akár egy levélben a Mária Rádiónak (ha meg akarja feddni őket jó szándékúan), de ez a cikk (777, Heltai) nem hiszem, hogy a keresztény értékrendet képviseli, vagy jó útra terelne... Köszönöm!

Geszti Péter igen-igen rossz döntés volt. Hogy gondolták, hogy aki néhány évvel ezelőtt homlokegyenest az ellenkező ideológiát visította országszerte, azt most itt bármit is képviselhet?!

Óriási talány számomra, hogy ezzel kinek és mi volt a szándéka... Mert kétlem, hogy ettől (akár a Geszti-hívők közül) többen fogják hallgatni a Mária Rádiót (ő sem, sőt, eddig sem hallgatta, különben nem mondana ilyen sületlenségeket), és hogy több 1% nem fog hozzájuk csordogálni. Viszont sikerült a hallgatóság felé a rádiót lerántani a saját, jófejkedő, totálisan tájékozatlan és hiteltelen szintjére. Ráadásul elhelyezett sok zagyva összevisszaság legelején egy hatalmas hazugság​ot/tévedést/csúsztatást: "Szerintem a nagy vallások a legfontosabb dolgokban hasonlítanak egymásra..." Ezek után mindenki képzelőerejére bízom a következtetéseket. Azon csodálkozom, hogy ezt a hipertérben sokan evangelizációnak gondolják...

Egy szóval: kár volt, ezt a geszti esztit ide tólni! Mi lett Mária rádió???????? El gurult a gyógyszer?????? Kár volt az 1%- ot is adni. Bánom!!!!!!!!

süti beállítások módosítása