Ferenc pápa páros lábbal beleszállt Mária tisztelőibe - vagy mégsem?
Gégény István 2017. február 18.

Ferenc pápa páros lábbal beleszállt Mária tisztelőibe - vagy mégsem?

Sokakat fog magára haragítani - írja a katolikus egyházfőről a Heti Válasz. A valóságban ezt a haragot az újság táplálja, alaptalanul.

papamaria.jpg

"A pápa nem hisz a medugorjei jelenésekben", állítja írása címében Szőnyi Szilárd, aki egyébként maga is katolikus (vagy Medjugorje, vagy Međugorje lenne a helyes névhasználat, de ez apróság a tartalmi valótlanságokhoz képest). A cikk végén azért finomodik a helyzet: "vatikáni források szerint a pápa nemigen hisz a medugorjei jelenésekben". A két állítás markáns különbsége eléggé nyilvánvaló, de a történet lényege a hivatkozott forrás alapján bomlik ki a maga teljességében.

Az a "nyilatkozat" ugyanis, amire a cikk utal, nem létezik: egy olyan találkozó beszélgetésének leiratáról van szó, amely során Ferenc pápa zárt ajtók mögött szerzetesi elöljárók hozzá intézett kérdéseire válaszolt, kötetlen hangnemben. A SZEMlélek által is bemutatott, majd később a Magyar Kurír által teljes terjedelmében magyar nyelven közzétett beszélgetés során se Medjugorje, se látomások nem kerültek szóba. Mária azonban igen, és ennek minden katolikus nagyon örülhet.

Ferenc pápa a ló túloldalára átesett Mária-rajongás kapcsán fogalmaz meg kritikát, helytelennek, nem katolikusnak nevezve a színpadokon sztárként tündöklő díva, egyfajta Szupersztár Madonna kultuszát. Nem ismeretlen hívő körökben ez a téves rajongás, amikor egyesek szinte Jézus fölé helyezik Máriát, istenként tisztelve egy embert.

Ferenc pápa olyannyira pártolja a helyes Mária-tiszteletet, hogy például május 12-én Fatimába látogat, az esemény arculati elemei pár nappal ezelőtt kerültek nyilvánosságra. Eközben az egyházfő figyelme Medjugorje kapcsán az oda zarándoklók lelkipásztori igényeire, azok mélyebb megismerésére is kiterjed.

papamaria2.jpg

Sajnos bőven van elég harag a megtévesztett emberekben - nem tűnik hitelesnek, korrektnek ezt az indulatot igaztalan állításokkal tovább táplálni.

Gégény István

süti beállítások módosítása