Kokó: Szükség van rá, hogy időnként találkozzunk önmagunkkal
Gégény István 2017. február 12.

Kokó: Szükség van rá, hogy időnként találkozzunk önmagunkkal

Kovács István olimpiai bajnok ökölvívónk is részt vesz a Mária Maratonon, amely Mariazell és Csíksomlyó között nyújt lehetőséget a résztvevőknek és az érdeklődőknek egy igazán különleges zarándoklatra.

koko1.jpg

– Milyen céllal kapcsolódsz be ebbe az 1300 kilométeres maratonfutásba?
– Meglepetésként ért a szervezők felkérése, hogy én is induljak ezen a sporteseményen. Kétségkívül sokat futok az utóbbi években, triatlonokon, maratonokon veszek részt, a futás az életem fontos része. Ez a Mária Maraton egy szép zarándokútnak, igazi spirituális utazásnak ígérkezik, ezért nagyon megtetszett a lehetőség, hogy ha nem is a teljes távon, de annak egy részén a futásba bekapcsolódva magam is elmerüljek ennek a lelki utazásnak az örömeiben, s erre másokat is meghívjak.

– Miért javaslod a részvételt ezen a versenyen? Bár talán nem is klasszikus futóversenyről van szó...
– Valóban, a Mária Maraton nem a versengésről szól, nincs is célkapu, nincs időmérés. Vannak ugyan kritériumok, meg van határozva például az útvonal, de az igazi lényeg az, hogy aki részt vesz, az találkozzon önmagával és találkozzon a helyiekkel a különböző kísérőprogramok révén. Magyarország gyönyörű tájait érinti ez a 30 napos maraton, fantasztikus terepeken lehet majd áthaladni, ez az osztrák kezdő szakaszra és Erdélyre is igaz. Nincs ellenfél tehát, helyette az élményeken, a találkozásokon, a megtisztuláson van a hangsúly. Abban bízhatunk, hogy aki célba ér, vagy akár egy rövidebb szakaszt teljesít, nem fáradtabb, hanem ellenkezőleg, felfrissültebb lesz, mint előtte volt.

mariamaraton.jpg

– A rendezvényt meghirdető sajtótájékoztatón szóba került, hogy sokan lelki válsággal küzdenek. Alkalmas lehet szerinted a futás, akár ez a maraton az ilyen válságok megoldására?
– Nem mernék határozottan igennel felelni, mert nem vagyok, nem is voltam soha igazán mély lelki válságban. A sportban nőttem fel, ez az életem része, ennek köszönhetően erős önismerettel rendelkezem, nem élek kétségek között. Viszont nekem is szükségem van rá, hogy időnként elmélyedjek, rendet rakjak a lelkemben.

Vitathatatlan, hogy értékválság van az országban, kevés ember mondhatja el magáról, hogy boldog az élete. Biztosan állíthatom, hogy aki sportol, az jó úton halad, hiszen számos sikerélmény éri az ilyen embert, sok pozitívummal gazdagodhat minden sportoló.

– Az általad a legmagasabb szinten űzött sportág, a boksz felvet egy érdekes dilemmát, talán mások is megkérdeztek már erről: hogyan fér össze a másik kiütése, megverése az előbb említett lelki úttal, a pozitív értékekkel?
– Amíg valaki nem próbálja ki az ökölvívást, kívülről nézve valóban a verés, az erősebb fizikum diadalmaskodása tűnhet a boksz lényegének. Aki azonban igazán komolyan űzi ezt a sportágat, az tudja, hogy nem erről szól az egész – az önvédelem nemes művészetét gyakorolják az ökölvívók. Önismeret, problémamegoldás terén egyedülálló lehetőség rejlik benne. Emiatt sosem jelentett lelki problémát számomra mások legyőzése, ahogy azon nagyon kevés alkalommal sem estem kétségbe, amikor engem győzött le az ellenfelem. Az ökölvívók többsége – most a bajnoki szintről beszélek – mély lelki életet él. Pályánk során félelmekkel, kétségekkel találkozunk, ez is indokolhatja, hogy sok profi ökölvívó mélyen vallásos. Nem az a cél, hogy bántsuk a másikat, hanem hogy versenyezzünk vele.

koko2.jpg

– Jó ideje aktuális téma a közéletben az olimpiarendezés ügye, amely sajnos erős politikai jelleget is kapott. Ez utóbbi ténytől függetlenül vajon egy ekkora sportrendezvény fel tudná-e rázni az ország lelkét, ellene hatva az említett értékválságnak?
– Szerintem ez nem kérdés. Olimpiai bajnok vagyok, örökös élsportoló, ezért is meggyőződésem, hogy támogatni kell egy hazai olimpia megrendezését. Bár rengetegen nyilvánítanak véleményt a várható gazdasági hatásokról, szerintem százas nagyságrendű azok száma ebben az országban, akik tényleg képesek reálisan átlátni, kiszámolni, hogy anyagilag megéri-e egy olimpia megrendezése Magyarországnak. Fontosabbnak tartom felismerni, hogy vannak olyan országok, amelyek nem GDP-ben, hanem boldogságban mérik önmagukat. Hiszem, hogy boldogabb lehetne Magyarország egy olimpia megrendezésével, de ehhez arra is szükség volna, hogy képesek legyünk e cél érdekében mindannyian egyazon irányba nézni, a politikai viták helyett. Abban a reményben élek, hogy ha elnyernénk a rendezés jogát, rendkívül pozitív hatással lenne egy olimpia erre az országra, de csak akkor, ha hiszünk is benne.

Beszélgetőtárs: Gégény István

(Fotók: mediaklikk.hu, olimpia.hu)

süti beállítások módosítása