Ferenc pápa: A Vatikánban is van korrupció, Mária nem szupersztár, a papok ne hercegeskedjenek
SZEMlélek 2017. február 09.

Ferenc pápa: A Vatikánban is van korrupció, Mária nem szupersztár, a papok ne hercegeskedjenek

Önmagához képest is bátor kijelentéseket tett a katolikus egyház feje egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen.

Tavaly novemberben különleges ülést tartottak katolikus szerzetesi elöljárók a Vatikánban. A találkozó legfőbb sajátossága, hogy bár akkor a nyilvánosság bevonása nélkül zajlott az esemény, a pápával baráti és szakmai kapcsolatot ápoló Antonio Spadaro most úgy látta jónak, hogy néhány részletet megosszon a sajtóval, a Corriere della Sera című olasz lapon keresztül. Maguk a találkozó résztvevői faggatták számos témában a pápát, akit nemhogy zavarná, hogy kritizálják, kimondottan hasznosnak tartja az olyan, megértésre irányuló kritikákat, amelyek a növekedés lehetőségét hordozzák magukban.

francis_2.jpg

Az élet szürke árnyalatai

Ferenc pápa az említett találkozón nyomatékosan felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az élet nem fekete-fehér. Ezt különösen a papképzésben lenne fontos minél inkább tudatosítani, ahol szerinte nagy problémát jelent a "fekete-fehér" szemlélet jelenvalósága. Az általa gyakran emlegetett megkülönböztetés képességére helyezte a hangsúlyt, amelyre meg kell tanítani a jövő generációit.

Mária nem szupersztár

A pápa külön kitért a Mária-tisztelet eltúlzott formáira, s óvott attól, nehogy divattá váljon a Szűzanya "sztárolása", mintha valami filmsztárról beszélnének az ilyen "rajongók". - Az igazi Mária édesanya, olyan szülő, aki Jézust a szívünkön keresztül a világnak adja. A "szupersztár Mária" divat, amikor Mária önmaga kerül a rivaldafénybe, nem katolikus - intett az egyházfő.

Nálunk is van korrupció

Ferenc pápa felidézte megválasztása előtti éveit, amikor Buenos Aires érsekeként sokkal többet aggódott, mint jelen helyzetében. A 2013-as konklávét megelőzően több bíboros várta, hogy reformok kezdődjenek a Vatikánban. - Mind erre vágytak, létezik ugyanis korrupció a Vatikánban is. Ennek ellenére béke van bennem - mondta a pápa. A különféle visszaéléseket a jezsuita egyházfő betegségnek nevezte, amelynek kimondása szerinte a problémák megoldásának a kulcsa. Alaposabb alkalmassági vizsgálatot szorgalmaz a felvételi eljárások során. - Egyértelmű, hogy az ördög a papság körében is munkálkodni próbál - tette hozzá.

Számoljuk fel a klerikális felsőbbrendűség romlott légkörét

A katolikusok vezetője szerint vonzó, felszabadító aszkézisre lenne szükség, ahelyett, hogy csupán azt érzékeltessük, hogy mennyire erősek, jók vagyunk.

A pápa szerint az egyház szervezetében gyakran szörnyű klíma érzékelhető, miután a vezetők szinte hercegi, fejedelmi módon viselkednek. - Ehhez még bíborosnak sem kell lenni, elég, ha a klérus tagja az illető személy - vélekedik a pápa.

A megoldásra is van javaslata: ezt az ártó légkört maguk a klerikusok tudnák felszámolni, különösen a szerzetesek tehetnek sokat a helyes irányba való elmozdulás terén.

(Az olasz cikk angolul is elérhető itt, amelyről összefoglalót közölt a Vatikáni Rádió német oldala, a magyar kiadásban viszont - eddig - nem leltünk rá. A kép forrása: Catholic Herald.)

süti beállítások módosítása