Elhunyt Placid atya - egy el nem készült interjú margójára
Gégény István 2017. január 16.

Elhunyt Placid atya - egy el nem készült interjú margójára

100. születésnapját követőn néhány héttel, január 15-én este hazatért Teremtőjéhez a mennyei derűjéről ismert bencés szerzetes.

placid_halal.jpg

Készült volna egy 31. interjú is a SZEMlélek ünnepi kötetébe, ám a megbeszélt időpontban szívpanaszai miatt mégsem zavarkodtunk a 100. születésnapjára készülő Oloffson Placidnál. Elküldtük neki a kérdéseket, ám a mai napig nem kaptuk meg a válaszokat. Helyettük érkezett a hír, amely szomorúságot és reményt is hordoz egyszerre.

20 éve, a budai Szent Imre templom sekrestyéseként találkoztam először az alacsonyka, ám hatalmas formátumú "kincés" atyával, akinél optimistább emberrel még nem nagyon hozott össze a sors. Nem tudott olyan galiba történni a templomi "színfalak mögött", ahonnan ne látta volna meg az előre vezető utat. Nem ismert kifogást, fáradtságot, panaszt.

placid100.jpg

Placid atya nem egyszerűen a Gulág és megannyi rettenet túlélője volt, hanem egy olyan tanú, aki számos jegyet magán viselt, ami az évezredekkel ezelőtt íródott evangéliumok lapjain olvasható. Egy igazán boldog ember, egy nyolcboldogságos apostol távozott a földi életből, akinek az életműve maga a szeretethimnusz. Türelmes, jóságos, a rosszat nem rója fel.

Hiába nem készült el az a bizonyos interjú, Placid atya már minden lényegeset elmondott. A szavaival is, de főleg az életével. És nem csupán a látható tetteivel, hanem a kitartásával, elkötelezettségével, szüntelenül fény felé forduló lényével.

palcid.jpg

Míg megfáradt teste visszatér a porba, lelki felkiáltó, bátorító jelként marad itt közöttünk. Aki szívesen megismerné élettörténetét, itt olvashat róla bővebben.

Örök ujjlenyomataként hagyta ránk, idézzük fel távozásakor is Placid atya szabályait a túléléshez - még jól jöhet minden földi vándornak:

1. A szenvedést nem szabad dramatizálni! Nem szabad panaszkodni, mert attól gyengébb lesz az ember.

2. Az öröm szükséges a túléléshez. Ezért észre kell venni és tudatosan kell keresni az élet apró örömeit.

3. Nem vagyunk tökéletesek, de itt és most kell megmutatnunk, hogy különbek vagyunk rabtartóinknál. Ez mozgósítja az életenergiákat.

4. Akinek van hová kapaszkodnia, annak könnyebb. Mi hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy Ő is akarja túlélésünket.

Boldog mennyei születésnapot, Placid atya!

Gégény István

süti beállítások módosítása