Az új szikrák esete a fáklyafényes keresztény könnyűzenével
Gégény István 2016. október 26.

Az új szikrák esete a fáklyafényes keresztény könnyűzenével

Interjút adott a Petőfi Rádió korábbi főszerkesztője a HVG munkatársának. A beszélgetés alapján úgy tűnik, nem sok fogalma van arról a közegről, amelyet jelenleg zsűrielnökként mustrál.

gitar.jpg

Szikra elnevezéssel díjat hirdettek nemrég, az ötlet "különböző felekezetbe járó srácok baráti csoportjától" származik. Tök jó! Hajrá! Kár, hogy Horváth Gergely, a zsűri elnöke megszólalása alapján úgy tűnik, mintha szinte a semmiben, a sötét éjben pattanna most ki egy szikra, aminek előhírnöke nem nagyon létezne. A riporter fel is veti egyetlen opcióként az Ámen együttes nevét - neki nem dolga, hogy ennél tovább lásson, hiszen ő a kérdező.

A válaszadó azonban nem azt mondja, hogy "fogalmam sincs", hanem ezt: "Vannak. Éledeznek, egyre több ilyen van." Ez igaz, csak a teljes kontextusban úgy tűnik, mintha pár lelkes titán most kezdene a hangolás, akkordfogás mikéntjével ismerkedni.

Pedig Pajor Tamás mellett ott van például Bolyki György is a zsűriben, aki testvéreivel az a capella mellett bizony a keresztény könnyűzene terepére is bemerészkedett már. Persze ők csepp (noha jó nagy, és a maga nemében úttörő fajta csepp) a tengerben - több évtizednyi termés áll a raktárban. Hogy miért nincs nagyobb visszhangja a keresztény együttesek tucatjainak, miért termelnek sokan raktárra, más kérdés, de egyházi hát-nem-szél mellett például a Petőfi Rádió sem vitte túlzásba valamiért az ilyen alkotások népszerűsítését. Talán a Szikra-díj (amely ugyancsak nem az első, nem az egyetlen ilyen kezdeményezés, legfeljebb a promója jobb a korábbiaknál) változást hozhat a profibb menedzselés, felkapottság terén, de ehhez nem ártana megismerni azt a közeget, ahová új belépőként érkezik az ember.

Horváth Gergely és a többi, szívesen üdvözölt "újszülött" kedvéért álljon itt egy hirtelen összeírt, messze nem teljes lista - keresőprogram segítségével bárki megismerkedhet ezen szerzők, előadók, csapatok munkásságával. Ha valaki a HitGyülihez vonzódik (lásd az Ámen emlegetését), olyan is van benne, de a történelmi egyházak is bőséges felhozatallal bírnak (van köztük feloszlott banda, de előtte azért letettek ők is ezt-azt a közös asztalra).

Boanergész, Borka Zsolt, Cornerstone Club, Crux, Csiszér László, Eucharist, imperfectum, Korál-sziget, Lelkes állatok, M.Is.K.A., No, Pintér Béla, Promise, Signum, Sillye Jenő, Só, Vészbejárat

Kétségkívül ráfér a fejlődés a műfajra, de nem lenne igaz, merthogy nem felel meg a valóságnak azt kommunikálni a nyilvánosság felé, mintha most állnánk a startkőre. Sokkal hitelesebb megszólalás az említett Bolyki Gyurié, aki szerint ez a díj amolyan mustra: kiderülhet, most épp hol tart a régóta létező műfaj.

Hajrá, Horváth Gergely és csapata! Üdv az új szikráknak a keresztény zenészek közösségében!

Gégény István

süti beállítások módosítása