Női miniszterelnöke lehet a Vatikánnak
Gégény István 2016. május 04.

Női miniszterelnöke lehet a Vatikánnak

Ezt maga a posztot jelenleg betöltő Pietro Parolin bíboros nyilatkozta, jelezve, hogy nincs nemhez kötve a feladatkör.

Klasszikus értelemben nincs ugyan miniszterelnöke a Vatikánnak, ám az Államtitkárságot vezető személyre hagyományosan ilyesféle megjelöléssel szokás hivatkozni. Csupán a szokás miatt alakult ki az a képzet, mintha erre a feladatra kizárólag magas rangú klerikus kaphatna kinevezést.

parolin.jpgA kép csupán illusztráció, bal oldalon Pietro Parolin bíboros látható

- Akár nő is megbízást kaphat az Államtitkárság vezetésére, miután a pozíció betöltésének nem feltétele, hogy pap legyen az illető - nyilatkozta Parolin bíboros, leendő utódjára utalva. - Bármi is történjen a jövőben, érdemes végigtekintenünk az eddig megtett úton, bízva abban, hogy az Úr jelezni fogja, merre kell tovább haladnunk - tette hozzá egy május 3-án tartott sajtóbeszélgetésen.

A bíboros megszólalása összhangban van Ferenc pápa határozott szándékával, mely szerint a jelenleginél nagyobb szerepet kell kapniuk a nőknek a katolikus egyházban. Az egyházfő külön jelezte, hogy a fontos döntések meghozatalában is szeretne teret engedni a hölgyeknek.

Véletlen-e, vagy sem, a Pápa Videójaként bevezetett vizuális üzenetsorozat legfrissebb része ugyanerre hívja fel a figyelmet. Még magyar felirat is van hozzá.

süti beállítások módosítása