Vagy Corona vagy demokrácia?
SZEMlélek 2020. november 18.

Vagy Corona vagy demokrácia?

Az újabb németországi szigorítások jóformán kiiktatnák a parlamentet a járvány idejére.

corona-bundestag-neu-780x437.jpg

Ma délután megszavazhatja a német szövetségi parlament, a Bundestag a harmadik „törvényt a népesség védelméről nemzeti horderejű járványügyi helyzet esetében.” A májusi rendelkezéseket kiegészítő javaslatokat sokan aggodalommal figyelik, mert időkorlát és parlamenti ellenőrzés nélkül fölhatalmazná a kormányt akár sarkalatos alapjogok erőteljes korlátozására is. A ködösen körülírt nemzeti járványhelyzet fennállása feljogosítaná a szövetségi egészségügyi minisztériumot, hogy saját hatáskörben alkosson jogszabályokat.

A kritikusok szerint ezzel a Bundestag önmagát fosztaná meg a hatalmától. Sokan félnek attól is, hogy így kötelezővé tehetnék a vírus elleni oltást is.

A koronavírus elleni védekezés Németországban már tavasszal is súlyos korlátozásokat jelentett, a második hullámra azonban még drasztikusabb intézkedésekkel válaszolt Angela Merkel kormánya. Most a zárlat első két hetének tapasztalatai alapján további szigorításokat terveznek, de a tartományi miniszterelnökök határozott tiltakozásai miatt még nem sikerült konszenzusra jutni a konkrét lépésekről. Szerintük ugyanis alaposabb elemzésre van szükség, mielőtt további, részben fölösleges terhet rónának a lakosságra. A tartományi vezetők között sincs teljes egyetértés, a kontaktusok csökkentését különböző mértékben, de szükségesnek látják, viszont az iskolákban tanítás alatt is kötelező maszkviselést és az osztályok szétosztását egyikük sem tartja elfogadhatónak.

Különös módon az első szavazásra épp az evangélikus bűnbánati napon, a Krisztus Király vasárnapja előtti szerdán kerül sor,

amikorra több gyülekezet és közösség, köztük az augsburgi Imádság Háza ökumenikus imádságra hív Joel Hangja címmel és az imaestet online is közvetítik. Több gyülekezet vasárnap este háromnapos ima és böjt hadjáratot hirdetett a törvénytervezet miatt, többek között attól tartva, hogy tovább szűkülnek a hitélet lehetőségei is. Az Imádság Háza posztjában ezt olvashatjuk:

Országunkban sokan szinte megbabonázva figyelik a vírust és hatásait. A tavaszi időszakkal ellentétben most még a keresztények között is növekvő zavarodottságot és megosztottságot tapasztalunk.

Az elmúlt évek minden válsága és megrázkódtatása sem ébresztett új Isten-keresést. Mindenfelé nézelődünk, csak fölfelé nem. A kezünk tele munkával (az egyházban is), de ritkán kulcsoljuk imára.

Joel próféta könyvében pedig éppen ez a nép válasza a válságra: megtérés, közösségi ima – idén mi is ezt szeretnénk tenni. Ezért Németország lelki vezetői ökumenikus imában kapcsolódnak össze és az élő közvetítés által mindenki csatlakozhat ehhez az imához.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

(Forrás: sueddeutsche.de Nyitókép: patriotpetition.org)

süti beállítások módosítása