"Ha lennének gyerekeim, azt mondanák rájuk, hogy félvérek"
Gégény István 2020. november 17.

"Ha lennének gyerekeim, azt mondanák rájuk, hogy félvérek"

Orgován Lilla roma tanítónő sorsfordító története.

nyitokep_ol.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓK sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

– A velem egykorú lányoknak már nem egy, hanem három gyereke van. Az idősebb asszonyok mindig azt kérdezték, mikor megyek már férjhez, mikor szülök már gyereket – ezzel érzékeltette sorozatunk újabb interjúalanya, hogy míg nagyon sok bátorítást, támogatást kapott a tanáraitól, szűkebb környezete nem értette, miért akar tanulni.

Ő azonban szülei segítségének is köszönhetően folyamatosan járt ki az iskolákat – ahol mindig azt mondták, hogy haladjon csak előre, "több van benne" –, ám pályaválasztás előtt elbizonytalanodott, merre tovább.

Másokat korrepetálva, édesanyja javaslata alapján ismerte fel, hogy jó tanító válhat belőle.

Egyetemistaként séta közben szólította meg egy másik cigány egyetemista, aki meginvitálta a roma szakkollégiumba. Sok plusz információval gazdagodott itt. – Teljesen megváltozott a világról alkotott véleményem, nyitottabb lettem, jobb ember lettem – emlékszik vissza ennek az intézménynek a hatására Lilla.

– Ha folyamatosan azt hallja valaki, hogy a cigányok bűnözők, büdösek, nem dolgoznak, akkor azt elhiszi – mutat rá a média generációkon átívelő társadalmi hatására. Szerinte

nagy gondot jelent, hogy a külseje alapján ítélik meg sokan az társadalom tagjait.

A teljes vallomás az alábbi videón tekinthető meg.

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása