"Ha látnád a legjobb képet magadról, nem azzá szeretnél válni?"
Gégény István 2020. augusztus 25.

"Ha látnád a legjobb képet magadról, nem azzá szeretnél válni?"

Serbán Tihamér biztonságtechnikai mérnök, rendszergazda sorsfordító története.

st_nyito2.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓ sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

– Vagy katona szeretnék lenni, vagy valamilyen számítógépes hekus – így fogalmazta meg annak idején életcélját a roma fiú, akinek ehhez egy viszonylag nagy ugrást kellett végrehajtania. Szülei ugyanis mindketten csupán 8 általánossal rendelkeztek, neki pedig álmai eléréséhez meg kellett haladnia őket. A legnagyobb természetességgel beszél a nehéz sorsból való kitörésről, saját szavai szerint "továbbgondolta az életüket".

– Ha bármilyen lehetőséget láttam, nagyon ritkán hagytam ki – ez lett Tihamér sikeres diplomaszerzésének titka, valamint az, hogy találkozott egy szintén roma értelmiségi mentorral, aki "összerakta benne a képet", hogy mi lehetne belőle, ha szorgalmasan tanulna.

Így is lett. A hivatásos rendészeti pálya érdekes fordulatot vett, jelenleg ugyanis a Magyarországi Evangélikus Egyház központjában dolgozik rendszergazdaként – a járványhelyzet miatti online istentiszteletek időszakában is főleg ő végezte a szükséges technológiai háttér biztosítását.

A kirekesztő gondolkodás szerinte neveltetés kérdése.

– A gyűlöletet is meg kell tanulni. Sokkal gazdagabb lenne a szívünk, ha nem ítélkeznénk mások felett – mutat rá, és bizonnyal tapasztalatból beszél.

Meggyőződése, hogy az előítéletes emberek akár egész életeket képesek lerombolni, mert azt az érzést keltik az illetőben, hogy soha nem lesz képes kitörni adott helyzetéből.

A romák és nehéz sorsú emberek felemeléséhez egy egyszerű gyakorlatot ajánl: meg kell mutatni mindenkinek, mi válhatna belőle. Ha bemutatjuk a legjobb és a legrosszabb képet, nyilván mindenki a jó forgatókönyvet választaná.

Erről is beszél az alábbi videóban.

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása