Magyarországra érkezett a házasságok megmentője
prunuscerasus 2017. március 28.

Magyarországra érkezett a házasságok megmentője

Fáradhatatlan lelkesedéssel osztotta meg tapasztalatait a világhírű párkapcsolati szakértő, Gary Chapman a hétfő reggel tartott sajtótájékoztatón.

chapman1.jpg

Több évtizede házasságokat ment meg a válástól, újra közelebb hozza a párokat a 25 évvel ezelőtt publikált, de ma is népszerű koncepció, az 5 szeretetnyelv segítségével. Tanácsaival nemcsak házaspároknak segíthet, hanem azoknak is, akik törekednek a párbeszéd kialakítására, egymás meghallgatására és megértésére.

– Kapcsolatainkban azt szeretnénk érezni, hogy szeretnek, de ezen kívül a másik nagy probléma, hogy nem tudjuk feldolgozni különbözőségeinket – mondta az amerikai író, aki a héten Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten tart előadásokat. 

Az 5 szeretetnyelv koncepciójának megalkotója szerint a szeretetnyelvek önmagukban nem tanítanak meg arra, hogy konfliktusainkat hogyan oldjuk meg, de segítenek abban, hogy olyan érzelmi hangulatot teremtsünk, ami segít a problémák megoldásában.

– Különbözőségeink elfogadásában az a kulcs, hogy készek legyünk odafigyelni a másikra és beleérzően hallgatni őt. Képzeljük magunkat a helyébe, próbáljuk az ő szemével látni a világot. Ez a vitatkozás ellentéte, mert ha vitatkozunk, akkor csak a saját igazunkat bizonygatjuk és a másik tévedését, ő ugyanezt teszi. Ez nem vezet semmi jóra – mondta Chapman.

Az antropológus szakértő szerint, ha érezzük, hogy a házastársunk szeret, akkor sokkal könnyebb őt meghallgatni és megérteni.

Ha megpróbáljuk a társunkat meghallgatni és megérteni, hogy miért gondolkodik így, akkor valóban jobban megérthetjük őt, elismerhetjük az igazát. – Így már nem ellenségek vagyunk, hanem barátok. És – tette hozzá a Chicagóban élő Chapman – mivel én megértettem és meghallgattam a másikat, így ő is nyitott lesz arra, hogy meghallgasson és megértsen engem. Ezután rátérhetünk arra, hogy hogyan oldjuk meg a problémát, így az energiáink nem a vita megnyerésére, hanem a megoldás keresésére tudjuk összepontosítani, s bár ezt időbe telik megérteni, de rendkívül fontos, mondta el a párkapcsolat szakértő.

20170327_103441.jpg

A különleges látogatás szervezője, a Harmat Kiadó igazgatója, Herjeczki Kornél szerint Gary Chapman ittléte egyben a kitartás ünnepe is: 2009 januárja óta próbálta rávenni Chapmant a magyarországi látogatásra, mígnem két évvel ezelőtt pozitív választ kapott végre. Kitartásának köszönhető, hogy Az életre szóló szeretet titka című előadást idehaza négy helyszínen, összesen öt alkalommal nyílik lehetősége most a magyar közönségnek meghallgatni.

A Herjeczki Kornéllal készült interjúnk itt olvasható.

HD

süti beállítások módosítása