Szlovén és horvát határok felett dönthet a Vatikán
SZEMlélek 2017. február 07.

Szlovén és horvát határok felett dönthet a Vatikán

A két balkáni ország határkérdésében a Szentszéket kérte fel a szlovén állam a közvetítői szerepre. A vita békés rendezése példaként szolgálhatna a térség hasonló ügyeiben, véli a szlovén sajtó.

Szlovénia és Horvátország határai felett húzódó vitában a Szentszék közvetítését kéri a szlovén parlament elnöke. Az év későbbi szakaszában megszülető választottbírósági döntés elfogadásában is számítanak a vatikáni diplomaták segítésére és a két ország közti konfliktusok kezelésében is.

566598eec461881b648b45e1.jpg

Milan Brglez elnök Szlovénia függetlenségének 25. évfordulója kapcsán tett hivatalos vatikáni látogatása alkalmával találkozott a bíborosi testület dékánjával, Angelo Sodanoval. Brglez elnök is megerősítette, hogy a határkérdés rendezéséről is, bírósági kérdésekről is egyeztetettek. A bíboros a két ország függetlenedése idején fontos diplomáciai szerepet játszott a Vatikánban, így érintetté válhat a kérdésben.

 

 

A vatikáni közbenjárás döntő lehet a határmódosítás kérdésében, tekintettel arra, hogy Horvátország mélyen konzervatív katolikus ország, olvasható egy szlovén napilapban. Szlovénia szerint a határkérdés orvoslása a Balkán többi országa előtt is példa lehetne.

86e85ec9e9e5341045fb963d48d38c04_xl.jpg

Várhatóan a választottbíróság Szlovénia számára kedvező döntést hoz majd. Horvátország 2015-ben hagyott fel a tárgyalásokkal, miután kiderült, hogy a szlovén diplomaták összejátszottak a választottbíróság bíráival.

A Vatikán egyelőre még nem foglalt állást a kérdésben, nem tisztázott, hogy vállalja-e a szerepet.

(total-croatia-news.com)

süti beállítások módosítása