Példát mutat a színművészeti egyetem, egyházi vezetőknek is
Gégény István 2020. augusztus 11.

Példát mutat a színművészeti egyetem, egyházi vezetőknek is

Az SZFE vezetősége nem válogat a hamis hangok közül – mindegyiktől elhatárolódnak.

szfe_1.jpg

Nem könnyű a mai, olykor egészen kevéssé emberekhez méltó közbeszéd kapcsán eldöntenie bármely személynek, akár egy közösségnek, hogy mikor teszi jól, ha hallgat, s mikor érdemes megszólalnia. Hogy mekkora küzdelem ez, hűen illusztrálja az olyan egyházi vezetői megszólalások aránytalansága, amelyek a kereszténységgel összefüggésbe hozható problémás megnyilatkozások kapcsán szinte rendre csak bizonyos irányból érkező támadások ellen emeltek kifogást az elmúlt időszakban, míg más gyalázkodások fölött szinte menetrendszerűen átsiklottak. Üdítő kivételt jelent a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), amelynek elnöke – hiszem, hogy sokak nevében, keresztényi szeretettel megfogalmazva mondanivalóját – nyílt levélben hívta fel Bayer Zsolt figyelmét arra, hogy "A tiszteletlen és gyűlölködő beszéd hazug és visszaszáll kimondójára. Ha valóban szolgálni akarja gyermekei jövőjét, akkor meg kell tisztítania beszédét és tollát."

Néhány napja, augusztus 5-én ismét hasonló közleményt adott ki a KÉSZ, ezúttal egy másik politikai szereplő megnyilvánulását tartva elfogadhatatlannak. Ezt szerintem helyesen tették, de amint a Színház- és Filmművészeti Egyetem alábbi közleménye igazolja, a következetesség azt kívánná, hogy mástól is elhatárolódjanak a keresztény értelmiség képviselői. Talán hamarosan meg is fogják tenni.

Alább teljes terjedelmében közöljük az SZFE honlapján is elérhető közleményt, abban a reményben, hogy az acsarkodó hangok, pártoskodó üzengetések közepette legalább néhányan felismerik, milyen stílusban lenne érdemes rendezni vitás ügyeinket.

Függetlenül attól, hogy kinek van igaza, ki látja jól, jobban ugyanazt a problémát, az emberség olyan érték, amit nem érdemes feladni.

Mert ha mégis így tennénk, akkor önmagát kezdené el felszámolni a társadalom.

* * *

MINDENFÉLE HAMIS HANGOKRÓL – AZ SZFE KÖZLEMÉNYE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elítél minden szélsőséges megnyilvánulást, származzon az önjelölt megmondóemberektől, Gyurcsány Ferenctől, vagy a Pesti Srácoktól.

Egyrészt nehezményezzük, hogy szakmai álláspontunkat, érveinket összemossák a bennünket “támogató” hangos és taszító nyilatkozatokkal.

Másrészt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a védelmünkben bárki antidemokratikus kijelentéseket tegyen.

Harmadrészt határozottan visszautasítjuk az oktatóinkat és a hallgatóinkat durván sértő, szabadságjogaikat alpári módon megkérdőjelező megnyilvánulásokat.

Az egyetem kommunikációja transzparens: álláspontja és a történések a modellváltással kapcsolatos hírleveleiből megismerhetők. Azok részéről is megillet bennünket a tájékozódás tisztessége, akik nem értenek velünk egyet.

Az SZFE közössége számára mindenekfelett fontos szempont az Universitas sok száz éves hagyománya: az alaptörvény által is biztosított egyetemi autonómia sértetlensége.

Az SZFE Intézetvezetői Tanácsa

(Nyitókép: szinhaz.org)

süti beállítások módosítása