Leváltja helyettesét a pápa?
Gégény István 2017. július 01.

Leváltja helyettesét a pápa?

Újabb fura hír kezdi bejárni az internetet, miszerint "váratlanul" mennie kell "az egyház második emberének".

muller.jpg

A hír alapja igaz: Gerhard Müller bíboros szolgálata véget ér a Hittani Kongregáció élén, merthogy lejár az öt évre szóló megbízatása.

Ez valóban fontos pozíció, de nincs kifejezetten "második ember" a katolikus egyház szervezetében, aki úgymond a pápa helyettesének számítana. Ha mégis létezne valamiféle sorrend a pápa után, akkor Pietro Parolin bíboros, a Pápai Államtitkárság vezetője következne a rangsorban. A Hittani Kongregáció tanítóhivatali szempontból mindenképpen kiemelkedik a többi kongregáció közül, ráadásul korábban az a Joseph Ratzinger állt a szervezet élén, akit később pápává választottak. Nagyon fontos szervezete ez a katolikus egyháznak, ezért nem mindegy, ki irányítja a tevékenységét.

Az egyházfőt időnként kritikával illető Gerhard Müller leváltásáról szóló értelmezések nem elsősorban ezért nem felelnek meg a valóságnak. Hanem azért, mert ha a pápa le szerette volna váltani az elődje által kinevezett személyt, ezt bármikor megtehette volna az elmúlt négy évben. Nem tette meg, nem váltotta le. Lejárt a prefektus mandátuma, és Ferenc nem jelöli őt újra, avagy nem hosszabbítja meg a megbízatását, holott kétségkívül megtehetné.

Ráadásul az előzetes találgatásokkal szemben nem "kívülről" hoz új, vele szimpatizáló embert a pápa, hanem a spanyol Luis Francisco Ladaria Ferrer érseket, a kongregáció eddigi titkárát, "második emberét" helyezte a kongregáció élére. Konzervatív teológusnak tartják, nagy tisztelettel fordul a hagyományok felé, és még XVI. Benedek bízta meg eddigi feladatkörével.

gi_intro.jpgTehát nem váratlanul, hanem a mandátum lejártakor, nem leváltják, hanem nem jelölik újra a Hittani Kongregáció eddigi vezetőjét. Összességében úgy tűnik, hogy sajnos újabb hangulatkeltés zajlik a katolikus egyházon belül Ferenc pápa ellen.

Gégény István

(Kép forrása: catholicherald.co.uk)

süti beállítások módosítása