Van, ami fontosabb a győzelemnél
SZEMlélek 2016. november 30.

Van, ami fontosabb a győzelemnél

Az ölébe hullana a kupa egy ellenfél nélkül maradt dél-amerikai csapatnak, ők viszont azt kérik, hogy a tragédiában érintett riválist nyilvánítsák bajnoknak.

copacud.jpg

Lezuhant egy repülő, mindössze öten élték túl a szerencsétlenséget. Hiába történt tőlünk távol, Kolumbiában, hiába nem a világ legjobb focistái ültek a gépen, mégis érint bennünket a dolog. Nem csupán azért, mert akár mi is ülhettünk volna azon a gépen, hanem főleg annak okán, amit a szomorú eset előidézett.

A reményteli Chapecoense futballistái ugyanis a Copa Sudamericana döntőjére utaztak, ahová azonban nem érkezhettek meg. Emiatt a döntő elmarad, ahogy a soron következő dél-amerikai mérkőzéseket is felfüggesztették. A másik csapat, az Atletico Nacional hatalmas gesztust tett: arra kérték az illetékes sportszövetséget, hogy nyilvánítsák a kupa győztesének a brazil Chapecoense csapatát. A kolumbiai klub az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:

Fájdalom járja át a szívünket és a gondolatainkat ezekben a szerencsétlen órákban, amikor olyan híreket kaptunk, amelyeket soha nem akartunk volna hallani. Futballista testvéreink balesete egész életünkre belénk égett, s kitörölhetetlen jelet hagy a latin-amerikai futball közösségében is. Játékosok, technikai munkatársak, újságírók, személyzet - emberek, teli álmokkal. Értük hullanak most a könnyek. Megfontolva a mérkőzés emberi oldalát, arra kérjük a Dél-amerikai Futball Szövetséget, hogy a Copa Sudamericana győzelmi címét adják a Chapecoense csapatának a nagy veszteség elismeréseként, az áldozatok iránti tiszteletadás jeleként. A mi szemünkben mindörökké a Chapecoense lesz a 2016-os Copa Sudamericana bajnoka.

A mérkőzést a mai napon, november 30-án játszották volna. Helyette a kolumbiai klub véradást szervez a túlélők megsegítésére. Helyi idő szerint 18:45-kor pedig várhatóan mégis meg fog telni az Atanasia Girardot stadion: a szervezők kérése, hogy mindenki fehér ruhában érkezzen, és egy szál fehér gyertyát hozzon magával arra a közös imádságos alkalomra, amelyet az elhunytakra való emlékezésként a meccs helyett tartanak majd a helyszínen.

süti beállítások módosítása