Befektetői paradicsommá válhat Magyarország?
SZEMlélek 2021. február 03.

Befektetői paradicsommá válhat Magyarország?

Érdekes tanulmányban elemzi a feltörekvő országok pandémia utáni helyzetét a Bloomberg.

money-2724241_1280_szerk.jpg

A koronavírus gazdasági hatásait ugyan nem egyenlő mértékben, de minden ország megérezte. Az elmúlt egy évben sok állam vesztette el a külföldi export- és értékesítési piacait, nyersanyagjaikra kevésbé volt kereslet, a turizmus leállt, a befektetők pedig kivonták a tőkét annak érdekében, hogy azt vélhetően biztonságosabb országokba és valutákba fektessék a válság idejére.

Általánosságban elmondható, hogy a pandémia sokkal erősebben sújtotta a feltörekvő országokat, mint a legtöbb fejlett államot, ezért ezekben az országokban nagyobb gazdasági növekedésre is lehet számítani 2021-ben. Az amerikai Bloomberg hírügynökség által 2020 végén végzett kutatás eredményeiből a német Focus készített összefoglaló cikket, mely szerint befektetői szempontból Magyarország válhat az egyik legvonzóbb hellyé a világon.

A kutatásban vizsgálták az országok fertőzöttségének mértékét, a várható gazdasági növekedést és költségvetési hiányt, az infrastruktúrába tervezett beruházásokat és a devizatartalékokat is.

A kutatás alapján a legvonzóbb országok rangsora a következőképpen alakul:

1. Thaiföld
2. Oroszország
3-4. Dél-Korea és Tajvan
5. Malajzia
6. Magyarország
7-8-9. Chile, Dél-Afrika és Törökország
10. Fülöp-szigetek
11. India
12-13-14-15. Kolumbia, Indonézia, Mexikó és Lengyelország
16. Brazília
17. Kína

Ennek alapján várhatóan a legjobb uniós ország a 6. helyen álló Magyarország lesz. A 4,5 százalékos előrejelzéssel a gazdasági növekedés valószínűleg a legmagasabb lesz az EU-ban. A jegybank ezen kívül továbbra is jelentős tartalékokkal rendelkezik devizapiaci intervenciók végrehajtására - zárja a Focus a hazánkra vonatkozó megállapításait.

Összeállította: Sáhó Eszter

Fordította: Takács Ágnes Emília

(Forrás: focus.de, bloomberg.com, nyitókép: pixabay.com)

süti beállítások módosítása