Így neveld a néplelket
Gégény István 2021. január 07.

Így neveld a néplelket

Az Amerikai Egyesült Államok néhány polgára bemutatta, hogy a szavaknak súlyos, akár gyilkos következményük is lehet.

trump1.jpg

Négy ember meghalt 2021 első napjaiban. Sokan vesztik életüket világszerte, a járványhelyzet miatt bizonyos halálesetek számszerűsítése a média fősodrának állandó szereplőjévé lépett elő. Ám ez a négy ember kivételes okból távozott közülünk: egy politikus üzenete, viselkedése váltotta ki azt a reakciót, ami az életüket követelte.

Nem mindig ilyen egyszerű összefüggést felfedezni a mérgező szavak és azok mérhető károkozása között, de aki eddig nem hitte volna, immár láthatja:

a szó veszélyes fegyverré válhat. De gyógyítani, építeni is lehet vele. Sebeket bekötözni, békét előmozdítani, megerősíteni valakit a jóban, ellene mondani a gonosznak, nevelni, növelni embertársainkat általunk fontosnak tartott értékek mentén.

Amikor azt látjuk, hogy úgy a közösségi médiában, mint a közbeszéd hivatalosabb terepein eluralkodik a karaktergyilkolászás, az uszítás, gyűlölködés, mocskolódás, jusson eszünkbe ennek a négy embernek a halála! Mennyiszer hallottam már: jó, jó, de ezek csak szavak / kicsit indulatos volt az illető, na és / jól megmondta nekik / ez semmi ahhoz képest, hogy a másik pedig...

Nem mernék Donald Trump elmeállapotáról bármit megfogalmazni, de a felelőssége elvitathatatlan mindabban, ami történt. Ne mutogassunk azonban hárítólag az ilyen "nagy emberekre", mert könnyen abba a hibába eshetünk, hogy saját felelősségünket elmossuk, relativizáljuk, kétségbe vonjuk. Mit árthat az bárkinek, ha én, közemberként egy kicsit kiengedem a gőzt a közösségi oldalamon?

Te is sokat árthatsz, te is sokat tehetsz a békéért. Ott van a nyelveden a háború és a béke lehetősége.

A Szentírásban ezt olvashatjuk:

"Íme, a hajókat, bármilyen nagyok, és bármilyen erős szelek hajtják is őket, egy egész kis kormányrúddal oda lehet irányítani, ahová a kormányos akarja. Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. Mindenfajta vadállat és madár, csúszómászó és tengeri állat megszelídíthető: meg is szelídíti az ember; a nyelvet azonban az emberek közül senki sem tudja megszelídíteni, fékezhetetlenül gonosz az, telve halálos méreggel. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie. Vajon a forrás ugyanabból a nyílásból árasztja-e az édes és a keserű vizet? Avagy teremhet-e, testvéreim, a füge olajbogyót, és a szőlő fügét? Sós forrás sem adhat édes vizet." (Jakab 3, 4-12)

Idehaza is lejátszódott a kongresszus épületének megrohamozásához lényegét tekintve hasonló eset, nem is egy. Emlékszünk, ugye, a TV-székház ostromára? Ott van az őcsényi eset is, amikor egy ártatlan, jót cselekedni kívánó panzióst nem csupán megfenyegettek, hanem meg is támadták az autóját a helyi lakosok annak ellenére, hogy semmi bűnt nem követett el, épp ellenkezőleg. Tele volt viszont a felháborodott/felháborított, agresszívvá vált emberek szíve verbális uszítás miatt félelemmel, amiből, bizony, cselekedetek is fakadtak. Hála Istennek, egyik említett példa sem követelt emberéletet, de ki tudja, min múlott, hogy így legyen. 

Annak idején elindítottunk egy petíciót az emberséges Magyarországért, melyről itt olvasható Gundel Takács Gábor írása. Örömünkre szolgált, hogy még a köztársasági elnök is egyetértőleg szólalt meg a témában.

A Capitolium elleni támadás kapcsán számos katolikus egyházi vezető azonnal felszólalt. Nagyon helyesen tették, hiszen ideje van a szólásnak, a bűn elleni határozott fellépésnek, a béke iránti elkötelezettség kinyilvánításának. Egy csokorra való megszólalás ide kattintva olvasható angol nyelven.

S bár jelenleg nincs polgárháborús helyzet hazánkban, épp zajlik egy csata a világban, amelyben mi is érintettek vagyunk. A gyilkolni képes koronavírus ellen elvileg teljes összefogással, a lehető legnagyobb egyetértésben kellene küzdenie az ország minden tagjának, ám az információk, számadatok sajátos kezelése, a felmerülő kérdésekre adott részleges válaszok – vagy akár vissza nem jelzések – nem erősítik a közbizalmat. Az oltásellenesség mellett a megbízhatatlanságnak is életveszélyes következményei lehetnek.

Óriási felelősség, merthogy óriási erő rejlik a szavak használatában.

Legyünk ennek tudatában, hallgassunk és beszéljünk a néplélek gyógyítójaként, a társadalmi béke munkatársaként!

(Nyitókép: Index)

süti beállítások módosítása