1700 év zsidó élet Németországban
SZEMlélek 2021. január 07.

1700 év zsidó élet Németországban

"Schalömchen" az antiszemitizmus ellen!

villamos-ko_ln.png

Az ókor végéről származik a legkorábbi, jelenleg a Vatikánban őrzött írásos bizonyíték arról, hogy Németország történelmében milyen fontos szerepet játszottak a zsidók.

Konstantin császár 321-ben küldte ediktumát Kölnbe, az akkori római provincia, Alsógermánia fővárosába, amelyben engedélyezte „minden városi tanácsban zsidó tanácsosok meghívását”, ami addig szokatlan volt a birodalomban.

Az azóta eltelt évszázadok alatt mindvégig jelen voltak a zsidó tanárok, művészek, kereskedők, kézművesek, tudósok, katonák és politikusok az Északi-tenger és az Alpok között. Része voltak a társadalomnak mint kollégák, szomszédok, barátok –  és mint kívülállók, bűnbakok és üldözöttek.

Az idei ünnepi esztendő nem csak a huszadik század sötét időszakairól akar megemlékezni, fontos célja a közös történelem, a ma élő zsidó kultúra, a köztünk élő zsidó emberek bemutatása, és ezzel az előítéletek ellen is tenni szeretnének a szervezők. A Kölnben alapított Jubileumi Egyesület a központi rendezvények mellett hívja a főiskolákat, múzeumokat, színházakat, egyházi közösségeket és más egyesületeket, hogy kapcsolódjanak be saját programjaikkal, amelyeket egy pályázat keretében támogatnak is.

A tervezett megnyitót a pandémia miatt online formában lehet csak megtartani, de az őszre tervezett „Sukkot XXI”, amely világ legnagyobb sátoros ünnepe lenne, remélhetőleg már nem ütközik akadályokba. A www.2021jlid.de oldalon többek között egy bábfilmsorozat található, amely a zsidó ünnepeket magyarázza a gyerekeknek, a hetenkénti podcast-ben pedig zsidó újságírók jelentkeznek majd különféle interjúkkal.

Köln főpolgármestere, Henriette Reker szerint az ünnepi év lényegét a találkozások jelentik,

de a város leglátványosabb és valódi mintaprojektje minden bizonnyal a városházánál, a Rathausplatz alatt feltárt középkori zsidónegyed. Az óváros közepén, a hatezer négyzetméteres feltárási területen most épül a MiQua Zsidó Múzeum, voltaképp a föld alatti leleteket védő hatalmas csarnok, amely 2024. végére régészeti körsétát kínál majd. A leendő múzeum azonban már az idén is bemutatkozik néhány rendezvénnyel.

Összeállította és fordította: Herbert Dóra
Forrás és nyitókép: katholisch.de

süti beállítások módosítása