A fekete árnyalatai
GundelTakácsGábor 2020. december 18.

A fekete árnyalatai

A dolgok nem feketék, vagy fehérek. Sőt, a fekete sem fekete. Ha másképp nézzük, akkor másképp fekete.

55886192_101_szerk.jpg

1. árnyalat
A Paris Saint-Germain – Basaksehir Bajnokok Ligája mérkőzés 13. percében, egy párizsi játékos szabálytalansága után történt valami a török csapat kispadjánál – máig nem derült ki, hogy pontosan mi. A negyedik játékvezető, a román Sebastian Coltescu kihívta a mérkőzés szintén román játékvezetőjét, Ovidiu Hategant, hogy lapot adasson a török csapat egyik tagjának. A játékvezető ki is ment, fel is mutatott egy sárga, majd egy piros lapot, ám hamarosan tumultuózus jelenet kezdődött, vita robbant ki, aminek nyomán néhány perc múlva mindenki az öltözőbe vonult. A mérkőzést másnap játszották le, miután lecserélték a teljes játékvezetői kart. 

2. árnyalat
Sebastian Coltescu 43 éves román játékvezető. 2006-ban, 29 évesen FIFA 4. kategóriába sorolták, ám több rosszul vezetett mérkőzés után, 2007 végén kikerült a FIFA keretből és Romániában is visszasorolták a másodosztályba. 2008 végére azonban hazájában visszaküzdötte magát a legjobbak közé, és kapott újra nemzetközi meccseket is, igaz, pályafutása legkomolyabb mérkőzése egy Európa-liga 3. selejtezőkörös Lyngby – Krasnodar összecsapás volt. Mindazonáltal még Romániában is az sokak véleménye, hogy gyakran elfogult és szeret szerepelni. Alig érthető, hogy hogyan lehetett egy BL csoportmeccs negyedik játékvezetője, viszont érthető, hogy fokozott bizonyítási vágy vezérelte. Talán ez a túlzott ügybuzgalom hajtotta, amikor már a mérkőzés 13. percében fontosnak érezte, hogy lapot adasson a meccs egyik kispadon ülő résztvevőjének. A negyedik játékvezető élete nem egyszerű, mindkét edző nála reklamál, neki kell elmagyarázni, hogy mit miért ítélt a játékvezető kollégája, sőt, neki kell fegyelmeznie a kispadokon ülőket is. Az ominózus meccs azonban még nagyon az elején járt, nem volt feszült, a török csapat szempontjából tétje sem volt, ráadásul az a bizonyos szabálytalanság nem volt kirívóan súlyos, és amúgy is lefújta Hategan kolléga.

Egy futballmeccsen sok minden elhangzik, egy okos játékvezető nem hall meg mindent.

Coltescu azonban ügyet csinált. A játékvezető kérdésére, hogy kinek kell lapot adnia, ezt válaszolta román nyelven: „Az a fekete ott, menj és nézd meg, ki ő. Az a fekete ott, nem lehet így viselkedni.” Történetesen a román nyelvben a fekete úgy hangzik, hogy „negru”. Coltescunak - aki beszél angolul is - nem jutott eszébe, hogy a negru majdnem pontosan úgy hangzik, mint az angol „negro” szó, ami azonban az angolban nem feketét, hanem négert jelent, sőt a szó nagyon közel áll az abszolút sértő „nigger” szóhoz is. Valószínűleg ő maga nem szánta sértésnek a „fekete” szó használatát.

Itt, Európa keleti oldalán a „fekete” jelzőhöz sokkal kevésbé tapadnak személyes sérelmek, más a társadalmi beágyazottsága, mint mondjuk az antiszemitizmusnak.

Inkább tudjuk, mint tapasztaltuk, hogy a használata mennyire sértő. Coltescu azonban egy olyan szervezet képviselőjeként tevékenykedett, amelyik mindennapos kampányt folytat a rasszizmus ellen, mert a mérkőzéseken gyakori probléma. Tudnia kellett volna, hogy milyen környezetben lát el fontos feladatot. Habár a kispadon ülők valamennyien egyforma formaruhában voltak, a megkülönböztetésül használt „fekete” jelző a fentieken túl már csak azért sem volt indokolt, mert többekre is vonatkoztatható volt. Ilyen alapon Coltescu használhatta a volna a „játékos”, az „edző”, az „asszisztens”, a „csapattag”, a „sporttárs” szavakat is, vagy egyszerűen odaléphetett volna ahhoz, akit meg kívánt nevezni. De ő a „fekete” szót használta és még annyi szerencséje sem volt, mint amennyi lett volna, ha mondjuk magyarul beszél és senki nem érti, hogy mit mond.  

000_8wq4wt_1_960px_2_szerk.jpgIndulatok, forrás: nemzetisport.hu

3. árnyalat
Pierre Webo Kamerunban született, de rendelkezik spanyol állampolgársággal is. Pályafutása során uruguayi, spanyol és török klubokban játszott, török bajnok, kupagyőztes, szuperkupa győztes. 58 alkalommal volt kameruni válogatott, két világbajnokságon összesen 5 mérkőzésen lépett pályára. Jelenleg a Basaksehir másodedzője. Szintén a kispadon foglalt helyet a Franciaországban született, de szenegáli válogatott Demba Ba. Már 35 éves, de legjobb éveiben játszott többek között az angol, a német, és a török első osztályban, kétszeres török bajnok, a Chelsea-vel Európa-liga győztes. Huszonkétszeres szenegáli válogatott.  Csapata minden BL meccsén játszott ebben a szezonban is.

Amennyire kiderült a tudósításokból, Demba Ba követett el valami olyasmit a kispadon, ami a negyedik játékvezetőnek szemet szúrt, és őt illette a „fekete” jelzővel

– pedig ha csak egy kicsit is felkészült, akár a nevén is nevezhette volna.

A mérkőzésen készült felvételek alapján azonban elsősorban nem ő, hanem Webo volt az, aki meglehetősen felindultan sérelmezte, hogy Coltescu a „negru” szót használta. Manapság, amikor a Black Lives Matter mozgalom hullámain még a Kolumbus szobrokat is a tengerbe döntik, mert a nagy felfedező rasszista volt, elég egyetlen szikra, egy óvatlan szóhasználat, hogy komoly indulatok ébredjenek. Webo nem hagyta annyiban, nem elégedett meg Coltescu magyarázkodásával, s számos játékostársa is a pártjára állt bőrszíntől függetlenül.

Demba Ba is joggal tette fel a kérdést a sporinak, hogy ha nem használja megkülönböztetésül a „fehér” szót, akkor miért használja a „feketét”? A tiszteletet kérték számon Coltescun.

Az indulatok nem csillapodtak, a csapat bevonult az öltözőbe. 

4. árnyalat
Presnel Kimpembe a PSG Franciaországban született, francia válogatott játékosa, de származása okán rendelkezik a Kongói Demokratikus Köztársaság útlevelével is. Ő volt az, aki elkövette a szabálytalanságot a 13. percben, ám még sárga lapot sem kapott érte, annyira nem volt kirívó az eset. Csodálkozva vette azonban észre, hogy az eset nyomán csoportosulás alakult ki a török kispad előtt, s maga sem értette, hogy mi ok van rá. Ahogy ő, a francia csapat többi játékosa is értetlenkedve figyelte az eseményeket, majd közelebb húzódtak, hogy megtudják, mi történik.

Az ő csapatukban is számos játékost ért már rasszista inzultus, a pályán lévő játékosok közül nyolcan közvetlenül érintettek a származásuk miatt. Érthetően fogékonyak voltak a török csapat tagjainak érzéseivel kapcsolatban.

A leírások szerint Kimpembe volt az, aki kimondta: „Komolyan mondja? Akkor bemegyünk, ennyi volt, bemegyünk az öltözőbe.” És a PSG is levonult a pályáról.

Nem kell hogy értsék, és ilyen esetekben nem kell hogy elfogadják, hogy a világ más részein, más emberek esetleg mást értenek egy-egy szón, más a súlya, és nem szánják bántónak azt a kifejezést, amit használnak. Vannak szavak, amik adott helyzetben rasszisták és vannak dolgok, amiket nem lehet mások felett csak egy kicsit gyakorolni. Olyan nincs, hogy valaki kicsit néger.  

5. árnyalat
Roland Tis, egykori labdarúgó, edző, jelenleg az UEFA alkalmazásában tevékenykedő sportszakember, aznap este UEFA delegátusként felügyelte a mérkőzést.  Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik. Az UEFA delegátust csak a legindokoltabb esetben hívják oda a pálya szélére, ez most Párizsban az volt. Számára nyilvánvalóan az volt az elsődleges szempont, hogy a mérkőzés ne maradjon el, ezért igyekezett lecsillapítani az indulatokat. Próbálta megérteni a román spori mentegetőzését, ugyanakkor nyilván értette a helyzet tarthatatlanságát, hisz hazájában, Belgiumban napi szinten találkozik a rasszizmussal kapcsolatos érzékenységgel.

763_szerk.jpgRoland Tis, forrás: demorgen.be

Ám ez az érzékenység nem egyforma mindenkiben. Volt olyan játékos, aki megelégedett a bocsánatkéréssel. Volt, aki azt javasolta, hogy kéz a kézben vonuljanak ki a csapatok, és kört alkotva tiltakozzanak az újrakezdés előtt. Volt, aki elfogadta volna, ha a negyedik játékvezetőt lecserélik, de volt, aki ragaszkodott ahhoz, hogy hagyja el a stadiont. Tisnek annyit sikerült tisztáznia, hogy a sárga lapot a török csapat edzője, Okan Buruk kapta. A piros lapot viszont törölték a jegyzőkönyvből. Tehát végül sem Webo, sem Demba Ba nem kapott büntetést. (De akkor kire és miért mondta Coltescu, hogy az a fekete nem viselkedhet így?) Ám az igazi probléma Coltescu lecserélése volt. Egyedül a videó bíró jöhetett volna szóba, de attól még Coltescu a VAR szobában ténylegesen működött volna a meccsen és ezt többen nem tartották elfogadhatónak. 

Roland Tis pontosan tudta, hogy nem olyan egyszerű elhalasztani egy mérkőzést, rengeteg logisztikai probléma vetődik fel, anyagi kár keletkezik, érdekek sérülnek.

Lelke mélyén valószínűleg örült, hogy nézők nélkül zajlott a meccs, így legalább a szurkolók nem tiltakoztak, amiért a pénzükért csak 13 perc focit láttak, és nem kellett arról sem gondoskodni, hogy másnap ki és hogy mehet be a stadionba. Azt is tudta, hogy mázlija van, mert aznap kedd volt, és így a szerdai ismétlés, amikor amúgy is játszanak további nyolc mérkőzést, elfogadható megoldásnak tűnt. Szerdáról csütörtökre halasztani sokkal komplikáltabb lett volna. Ám mindent meg kellett tennie azért, hogy még aznap este befejeződjön a meccs. Először 22:00, majd 22:15 volt a folytatás kitűzött időpontja.Ám az erőfeszítései hiábavalóak voltak. A csapatok egyik kijelölt időpontban sem voltak hajlandóak kimenni a pályára. Így azután a delegátus kénytelen volt elmenni a kisebb ellenállás irányába: másnapra halasztották a meccset, lecserélték mind a négy román bírót, és onnan folytatták a mérkőzést, ahol abbahagyták a 13. percben, 0-0-s állásnál. Ez volt az egyetlen megoldás, amit mindenki elfogadott. 

***

Egyetlen szó: fekete. De hányféle árnyalat? Mi, emberek töltöttük meg olyan tartalommal, ami messze eltávolodva az eredeti jelentésétől sérelmes számos embertársunknak. Ezt a tartalmat indulat szülte: a megkülönböztetés, a másság, a megvetés, a sértettség, a fensőbbség, az önzés indulatai, s a sokféle indulat butasággal keveredve sokféle árnyalatban okoz fájdalmat. Vajon hány ilyen szót használunk? És vajon hányféleképpen értjük? 

Csak egyetlen kiút van: ha nem úgy használok egy szót, ahogyan én értem, hanem úgy, ahogyan az, akiről beszélek.

Ez az a tisztelet, amit azon az estén is számonkértek a negyedik játékvezetőtől. Ez az a tisztelet, amit mindannyian elvárunk másoktól, de épp ezért kell mindannyiunknak megadni másoknak.   

(Nyitókép: dw.com)

süti beállítások módosítása