Te hiszel még a csodákban?
SZEMlélek 2020. szeptember 18.

Te hiszel még a csodákban?

Egy friss németországi felmérés elgondolkodtató adatokat közölt.

jeremiah-lawrence-ixigmtcrqpg-unsplash_2_szerk.jpg

Nem először készít a hitet és a vallást érintő témában közvéleménykutatást az "idea" protestáns hírügynökség megbízásából az "INSA-Consulere" Erfurti Piac- és Társadalomkutatási Intézet Németországban. Legfrissebb felmérésükben - melynek eredményeit szerdán közölték - arra voltak kíváncsiak, mennyire hisznek még az emberek az isteni csodatevésben. A kutatás a teljes német lakosság körében készült, felmérve az egykor kettészakított Nyugat- és Kelet-Németország közötti különbségeket is.

Az eredmények azt mutatják, hogy

a németek 29 százaléka vélekedik úgy, hogy Isten még ma is tesz csodákat.

A megkérdezettek 45 százaléka teljesen kizártnak tartja ezt a modern korban, 18 százalékuk válaszolt úgy a kérdésre, hogy "nem tudom", és 8 százalékuk nem adott választ. Az adatgyűjtés szeptember 11-14. között zajlott, melynek során 2036 felnőttkorú személyt kérdeztek meg.

A felmérés alapján úgy tűnik, hogy a fiatalabb korosztály inkább csodahívő: 39 százalékuk felelt igennel a kérdésre; 50 és 59 év között ez az arány csak 24 százalék volt; 60 év felett pedig 28 százalék. Jól látható különbséget mutattak a számok az ország nyugati és keleti része között: míg nyugaton a megkérdezettek 32 százaléka, addig keleten csak 17 százaléka fogadja el az isteni beavatkozást.

A felekezetek közötti megoszlás alapján a muszlim lakosság 68 százaléka tud még hinni az isteni csodákban, a keresztényeknek a 60 százaléka: a katolikusok esetében ez 39 százalék, a protestánsok között 37 százalék.

A felekezetnélküliek 8 százaléka vallja magát csodahívőnek. Érdekes még, hogy a Németországba bevándorolt lakosság körében jóval magasabb a csodákban hinni tudók száma: 48 százalékuk sorolja magát ide, szemben a bevándorlással nem érintett németek 26 százalékával.

Az INSA-Consulere tavaly ugyanezzel a módszerrel készített közvéleménykutatást Németországban arról, hogy hányan hisznek Krisztus feltámadásában.

A számok meglehetősen meglepőek, ha a hívők körét vizsgáljuk: a kisebb, szabadkeresztény felekezetekhez tartózók 55 százaléka tudja elfogadni, hogy Krisztus valóban feltámadt a halálból, a katolikusoknak csupán 28, a protestánsoknak pedig 23 százaléka.

Fordította és összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: katholisch.de, nyitókép: unsplash.com)

süti beállítások módosítása