Így látnak minket itt, Európában
SZEMlélek 2020. szeptember 09.

Így látnak minket itt, Európában

Egy Afrikában szolgáló misszionárius szerint a fizikai üldözésnél is nagyobb veszélyt jelent a kereszténységre a nyugati szekularizmus._3_szerk.jpg

Szeptember 7-én kerekasztal-beszélgetést tartottak Rómában a katolikus egyház misszionárius tevékenységéről. Az uruguayi származású Martin Lasarte atya, aki a szalézi rend tagjaként hosszú ideje szolgál Afrikában, újságíróknak elmondta, hogy az egyház missziós tevékenységének minden időben megvoltak a maga „szépségei és kihívásai”. A modern idők legnagyobb kihívása „a nyugati szekularizmus növekedése, amely megöli a hitet”.

"A legnagyobb veszély, mellyel szembesülünk, az az a fajta társadalom, mely a természetfelettivel való kapcsolatát teljesen elveszíti"

- fejtette ki, hozzátéve, hogy bár a szekularizmus jelenleg nyugaton a legproblematikusabb, a globalizációnak köszönhetően hamarosan "mindenhová el fog jutni", újabb kihívás elé állítva a misszionáriusokat.

Szavainak alátámasztására példaként említette, hogy míg egykor a lengyelországi szaléziak évente 50-60 szeminaristát vettek fel a képzésbe, ma ez a szám évi 4-5-re csökkent. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyugati keresztények számára mégsem a számok jelentik a legnagyobb problémát. Szerinte a szekularizáció belülről támadja meg az embert, és a legnagyobb veszély az, mikor a földi életet ebben az állapotban fejezik be az emberek.

A többi kontinensre kitekintve elmondta, hogy Latin-Amerikát is jelentősen sújtja a szekularizációs hullám. Kínában nemcsak hogy üldöztetést kell elszenvedniük a keresztényeknek a hitük miatt, hanem a nagyobb probléma Lasarte szerint az, hogy a kommunizmus a hatalom központosításához és „a politikai hatalomnak való abszolút alávetettséghez” vezetett.

"A kereszténység és egyház jelenléte Afrikában és Ázsiában, főleg Kelet- és Dél-Ázsiában, valamint Óceánia néhány kis országában folyamatosan növekszik" - mondta, megjegyezve, hogy az elmúlt 10 évben a szaléziak mintegy 150 misszionáriust küldtek Vietnámba. "A kommunista Vietnámban hatalmas életereje van az egyháznak" - tette hozzá.

Lasarte a keresztényüldözés kapcsán elmondta, hogy világszerte nagyjából 250 millió embert üldöznek hitük miatt. Ferenc pápát idézve megjegyezte, hogy ma több vértanú van, mint a kereszténység korai évszázadaiban, melyet ő a "vértanúság ökumenizmusának" nevez, mivel a keresztényeket gyakran megkülönböztetés nélkül lemészárolják.

Fordította és összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás és nyitókép: cruxnow.com)

süti beállítások módosítása