"Isten ereje segíthet, hogy magunkban is tudjunk hinni"
Gégény István 2020. augusztus 18.

"Isten ereje segíthet, hogy magunkban is tudjunk hinni"

Kerezsiné Kovács Erika Rozália molekuláris biológus sorsfordító története.

ke_kep.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓ sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

Ez az életút is mélyről indult, többféle értelemben: Erika egy 500 fős településről származik, szegény családból, szülei hamar elváltak, édesapja alkoholista lett, féltestvére súlyos vérzékenységben szenved. Minden feltétel adott volt tehát a kilátástalan jövőhöz, de ehhez az életnek – és Erikának – is volt néhány szava.

Szülei válásához a roma édesanya és nem roma édesapa kapcsolatából fakadó, rokonok által is fűtött konfliktusok vezettek. Az édesanyja új párkapcsolatából született két testvér egyikének betegsége azonban nem letörte, inkább megerősítette történetünk főszereplőjét, hogy tanuljon, így segítve a szerettein.

Gimnáziumba, majd egyetemre ment – kutatói életpálya lebegett a szeme előtt, hogy öccse sorsán és a hasonló betegségben szenvedőkön segíteni tudjon.

Miközben tanult, el is kellett tartania magát, így előfordult, hogy a fél országot átutazva vállalt alkalmi munkát.

Később köztársasági ösztöndíjasként, majd roma szakkollégistaként már kevésbé voltak anyagi nehézségei, emellett sokat jelent számára, hogy keresztény szellemiségű közösség vette körül egyetemi tanulmányai idején.

– Az Istenbe vetett hit segíthet azoknak, akik nehéz körülmények közül indulnak el az élet útján. Isten ereje segíthet, hogy magunkban is tudjunk hinni, de ez sok önfejlesztést igényel – utal a ma már szakmai referensként dolgozó szakember a hit szerepére saját maga és mások életére vonatkozó egyaránt.

Merthogy miközben a tudományos életpályája fokozatosan halad előre (jelenleg a PhD-fokozat megszerzésén fáradozik), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. munkatársaként egyházi támogatásokat gondoz. Isten útjai kifürkészhetetlenek...

– Döbbenet és meglepetés tükröződik az emberek arcán, amikor kiderül, hogy roma származású vagyok – osztja meg tapasztalatát, amely abból fakad, hogy ez valóban nem látszik egyértelműen a megjelenésén. Emiatt gyakran kerül olyan furcsa helyzetekbe, amikor beszélgetőtársai elkezdik szidni a romákat.

– Néha úgy érzem magam, mint egy Jolly Joker, amikor bedobom, hogy de hát én is roma vagyok, vajon rólam is ezt gondolod – veti fel a dilemmát, amelyre megoldási javaslata is van. Hogy milyen hozzáállást tartana helyesnek, kiderül az alábbi videóból.

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása