Teréz anya inspirálta a hajléktalanok orvosát
SZEMlélek 2020. június 04.

Teréz anya inspirálta a hajléktalanok orvosát

A világjárvány kezdetekor már tudni lehetett, hogy a hajléktalanok lesznek a leginkább kitéve a vírusveszélynek.

web3-2-thomas-huggett-courtesy.jpgDr. Thomas Huggett, a chicagói családorvos évtizedek óta foglalkozik veszélyeztetett emberekkel. Amikor a vírus elérte Chicagót, munkatársaival rögtön tudták, hogy tenniük kell valamit a legkiszolgáltatottabbakért. Együttműködve a városvezetéssel, száz szobát béreltek két belvárosi szállodában, megóvva ezzel a hajléktalanokat a veszélyhelyzettől.

Azok az emberek, akik hajléktalansággal küszködnek, nincs otthonuk, ahol menedékre találnának. Sokan nagyon zsúfolt menedékhelyen laknak, ahol 200-300 ember is tartózkodik egy szobában. Egy ilyen helyen a vírus nagyon gyorsan tud terjedni, hasonlóan egy ápolási otthonhoz, ahol szintén sok ember van egy helyiségben.

„Féltem, hogy a vírus gyorsan elterjedhet ebben a környezetben, ráadásul sok itt tartózkodó ember orvosilag magas kockázatot jelent: 60 év felettiek, cukorbetegségük vagy szívproblémáik lehetnek, és egyéb egészségügyi gondjaik is vannak. Emiatt magasabb a halálozási arány, ezért úgy éreztük, hogy a mi feladatunk a hajléktalanságban élő emberek védelme.” – mondta.

A program vezető orvosaként az egyik szállodába költözött, hogy éjjel-nappal orvosi ellátást nyújtson a programban részt vevő vendégek számára. "A legtöbb éjszaka itt maradok" - mondta. - De hetente hazamegyek mosni, feladni a leveleket és ellenőrizni a rózsáimat."

Thomas doktor hajléktalanokkal való együttélése és a róluk való gondoskodás igazán rendkívüli, de számára ez nem újdonság; inkább évtizedes munka folytatása egy hasonló lelkületű csapattal. Az orvos egy olyan szervezethez tartozik, amely igen világosan fogalmaz:

az 1980-as évek óta Isten munkáját végzi Chicago nyugati és déli oldalán.

Thomas doktor nem az egyetlen egészségügyi dolgozó, aki az átalakított szállodában alszik, másokkal felváltva éjszakáznak. „Segítek a szolgáltatás folyamatosságában. A technikai személyzet és egy másik szolgáltató szintén éjszakánként itt maradnak ”- mondta. „Egy adott napon kb. 35 ember dolgozik itt a szállodában. Csak az étkezés megszervezése komoly művelet, és 10 egészségügyi dolgozó jár itt minden nap a szobájába.
A szállodákban minden vendég saját fürdőszobával és zuhanyzóval felszerelt szobával rendelkezik. Mindegyikük 3 étkezést kap a szobájába minden nap, és minden nap találkozik orvosával.

Az átalakított szállodák eddig 240 embert mentettek meg, a doktorral történt való beszélgetés napján 163 vendég volt. Ez a munka összhangban áll a Lawndale Christian Egészségügyi Központ küldetésével, mely Krisztus szeretetével gondoskodik a szegényekről. Különösen Thomas doktor számára fontos a katolikus hit, ami inspirálja és ösztönzi küldetésében.

„Olyan emberek inspirálhatnak bennünket, mint Teréz anya - mondta. - és mások is, akik életükkel a szegényeket szolgálták. Példákként tekinthetünk a szentekre. ”

web3-thomas-huggett-courtesy_1.jpg

Időnként Thomas doktor is aggódott és szorongott, ám bátorítást talált Fr. Walter Ciszek katolikus pap munkásságában, aki évtizedeket töltött a Szovjetunióban kényszermunkán.

 „Minden ember más és mindenki nem lehet Teréz anya vagy Walter Ciszek. De mindannyian válaszolhatunk Isten hívására."

Thomas doktor számára a hívásra adott válasz elkötelezett és önfeláldozó munkát foglal magában, hogy segítsen „a testvérek közül a legkisebbeknek”. Míg az átalakított szállodák ideiglenes megoldásokat jelentenek a világjárványra, ő és csapata azon dolgozik, hogy tartós, pozitív hatást gyakoroljon betegeik életére:

Nem csak megóvni akarjuk ezeket az embereket a koronavírusoktól és megmenteni az életüket, hanem azon is dolgozunk, hogy állandó lakhatást biztosítsunk számukra. Nem akarjuk, hogy elhagyják a szállodát és visszamenni a menedékhelyekre. Biztonságosabb nekik a saját kis lakukban tartózkodni, főleg, ha a vírus ősszel visszatér, amint azt sokan jósolják. Néhány vendégünknek segítségre lesz szüksége, kell tehát egy védőháló, és ez most egy olyan lehetőség, amikor dolgozhatunk a megvalósításán.

Thomas doktor reméli, hogy a hajléktalanok közt végzett munka tapasztalatai segítenek világosabban látni ennek a súlyos helyzetnek a valóságát.

"Nagyon sok tévhit van a hajléktalanokról" - mondta. „Az emberek már azt is kérdezgették tőlem, hogy a szállodai szobákat tönkreteszik-e a hajléktalanok. De a válasz nem, egyáltalán nem. Nem csak a szobáikat tartják rendben, de néhányan azt is kérték tőlem, hogy szerezzek nekik tisztítószert, hogy tisztán is tarthassák a helyüket.”

Elmondta, hogy az anyák napja nehéz volt a szálloda számos vendégének, akiknek hiányzik a családjuk, a barátaik, a szeretteik. Mint bárki más, a páciensei is csak egészségesek akarnak lenni, biztonságos helyen élni, és szeretetteljes kapcsolatban élni az őket körülvevő emberekkel.

"A hajléktalanságban élő emberek is csak átlagos emberek, akik próbálnak helyesen cselekedni, és Isten képmására készülnek, mint mi mindannyian."

Ha az emberek majd eljöhetnek a szállodába, és beszélgethetnek az itt élő emberekkel, akkor történeteket hallanak arról, hányféle oka lehet annak, hogy valaki hajléktalanná válik."

Thomas doktor és a Lawndale Christian Egészségügyi Központ védi a legsebezhetőbbeket köztünk, a globális válság közepette lakhatást biztosít a veszélyeztetett embereknek, és remélhetőleg ez a rendkívüli helyzet kiindulópont lehet ezen emberek segítéséhez, nemcsak a világjárvány idején, hanem az életük hátralévő részében.

"Ők emberek, és megérdemlik a tiszteletet, a megfelelő hangnemet és az emberhez méltó  tartózkodási helyet.”

Forrás:Aleteia

Fordította:Szőke Tibor

süti beállítások módosítása