Így ünnepelte Ferenc pápa Nagycsütörtököt
SZEMlélek 2020. április 10.

Így ünnepelte Ferenc pápa Nagycsütörtököt

Óriási a kontraszt a Szent Péter-bazilikában tavaly és az idén készült felvételek között.

csut1.jpg

Az emberekhez legközelebbi szenteknek nevezte az új koronavírus-járványban a betegekért életüket is feláldozó orvosokat és papokat Ferenc pápa a nagycsütörtöki liturgia alkalmával a szinte teljesen üres Szent Péter-bazilikában.

Ferenc pápa rögtönzött homíliájában emlékeztetett a Covid-19 fertőzésben Olaszországban elhunyt több mint hatvan papra, akik a kórházakban végeztek szolgálatot. Megemlítette az orvosokat, ápolókat, akik szintén munkavégzés közben haltak meg a fertőzésben. Azt mondta: orvosok és papok azok a szentek, akik a szomszédunkban élnek és szolgálják, akár életük feláldozásával is, embertársaikat.

A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika úgynevezett Katedra-oltáránál mutatta be az utolsó vacsorára emlékező misét, amelyet a hívők interneten és a tömegkommunikációs eszközökön keresztül követhettek. A járvány miatt elmaradt a lábmosás szertartása. Ferenc pápa emlékeztetett, hogy csütörtök délelőtt nem mutatta be a krizmaszentelő misét sem. Reményét fejezte ki, hogy ezt még Pünkösd előtt pótolhatja. – Ha nem lesz lehetséges, akkor idén elmarad – közölte.

Ferenc pápa azokról a papokról is beszélt, akik a börtönökben dolgoznak, vagy a világ legtávolabbi részeibe viszik el az evangélium üzenetét és ott névtelenül, szolgálatvégzés közben vagy ismeretlen járványban halnak meg. Megemlítette a vidéki, egyszerre több kistelepülésen szolgáló papokat, "akik mindenkit személyesen ismernek, még a kutyákat is néven nevezik!".

Kijelentette: vannak papok, püspökök és köztük van a pápa is, akik "nem felejtenek el bocsánatot kérni és megtanulnak megbocsátani, mert ők tudják, hogy bocsánatot kell kérniük és meg is kell bocsátaniuk. Mindannyian bűnösök vagyunk. A papok is kerülnek válsághelyzetbe, nem tudják, mit tegyenek, sötétségbe zuhannak."

A hívők nélküli bazilika lesz a helyszíne a nagypénteki szertartásoknak is.

(MTI)

süti beállítások módosítása