Ezek az ápolók megtalálták a legjobb választ a járványra
SZEMlélek 2020. április 04.

Ezek az ápolók megtalálták a legjobb választ a járványra

Nem gyógyszer, nem védőfelszerelés, mégis védelmet nyújt minden bennünket érő támadás esetén a legfontosabb szervünknek.

imaheli1.jpg

Nagyon féltjük az életünket, főleg idős szeretteink egészségéért aggódunk ebben a világjárványos időszakban. Sokan aggódnak a lokális és/vagy globális gazdaságért, benne a munkahelyekért, munkanélkülivé válók tömegeiért.

Jogos, megalapozott félelmek ezek, ám a félelem közismerten rossz tanácsadó. Hála Istennek a világ számos pontján a materiális javainkért való aggódást ellensúlyozza a bennünket szolgálók iránti hála kifejezésének megannyi formája: nyilvános tapstól a közösségi médiában terjesztett köszöneteken át csak úgy árad a sok megható cselekedet az emberiség tagjai részéről egymás felé.

És itt vannak ezek az amerikai ápolónővérek, konkrétan a Tennessee állambeli Nashville városában található Vanderbilt University Medical Center munkatársai, akik pont úgy érzik a nyomást, az esendőséget, a tehetetlenséget magukon, mint világszerte társaik és a nekik drukkolók milliói. Ám gazdasági mentőcsomagokon, egészségügyi intézkedéseken innen és túl ők egy pénzben nem mérhető elemet is beépítettek embermentő tevékenységükbe. És ez az orvosság konkrétan a már említett félelem leküzdését szolgálja.

imaheli2.jpg

– Megkértem a munkatársaimat, hogy csatlakozzanak hozzám és imádkozzunk együtt annak a félelemnek, szorongásnak a leküzdéséért, amit mindennapi munkánk során érzünk – nyilatkozta Sarah Kremer vezető nővér annak a fotónak kapcsán, amely március 30-án készült, s pár nap alatt máris bejárta az amerikai közösségi és professzionális médiacsatornákat.

A kórházépület tetején a rövidke, mindössze 10 perces pihenőidő idején elmondott imában "erőt, védelmet és bölcsességet" kértek mindenki számára, aki a Föld bármely pontján a betegek gyógyításáért fáradozik.

Mottót is választottak maguknak az ápolók, amely remélhetőleg sokak szívébe bevésődik a következő napokban, hetekben hónapokban: ne félj, csak higgy (avagy hittel a félelem ellen, a hit legyőzi a félelmet, félelem helyett hit, angolul: faith over fear).

A fohászuk nem fogja mindenki életét megmenteni, a legkevésbé fog egy szempillantás alatt elmúlni a járvány. Ennél sokkal fontosabb történhet: egyre többen fedezhetik fel – és ilyenkor, Húsvét környékén ez különösen aktuális üzenet –, hogy a testi halállal nem ér véget az életünk, hogy a legértékesebb "szerv" a lelkünk, amelyre most is fontos odafigyelnünk.

imaheli3.jpg

Ez a válasz azért tűnik a "legjobbnak", mert azon túl, hogy segít belátni, nem mi vagyunk az élet urai, még erőt, bátorságot is képes adni az egészségügyi, gazdasági, állampolgári küzdelmekhez.

(Forrás: goodmorningamerica.com, fotók: Andrea Gleaves ápolónő Facebook-oldala)

süti beállítások módosítása