Végre katolikus kórusok is pályázhatnak új hangszerre
SZEMlélek 2020. április 01.

Végre katolikus kórusok is pályázhatnak új hangszerre

Sok-sok bejelentés után megszületett a rég várt kiírás. Érdemes élni vele!

gitaros.jpg

A 2019-es év a beharangozás jegyében telt, legalábbis a kormány keresztény könnyűzenei együttesek számára hangszerek és/vagy hangosítás vásárlásához nyújtott támogatása vonatkozásában. Nehéz megszámolni, összesen hányszor és miként jelentették egyre beljebb a szándékot (egy olyan országban, ahol, ha van kellő akarat, egyetlen nap alatt be lehet vezetni egy új törvényt). Maga a kormányhatározat 2019. február 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben, az erről szóló két legutóbbi "megemlékezés" egy szentmise végén való politikusi megszólalás (2019. október 28.: A kormány hangszercsereprogramot indít keresztény könnyűzenei együtteseknek), majd egy sajtótájékoztató (2019. december 5.: Elindult a keresztény könnyűzenét támogató program) volt, hogy aztán 2020. március 30-án, bő egy évvel az alapvető döntést követően megjelenjen a konkrét kiírás.

Az előbb felvázolt kép azért lehet csalóka, mert nyilvánvalóan nem a politikai akarat hiányzott a bejelentés(ek) és a meghirdetés közötti időtáv leküzdéséhez. Az evangélikusok ugyanis már 2019 októberének első napjaiban kiírtak hasonló pályázatot, így minden bizonnyal a hazai katolikus intézményrendszer útvesztőjében kereste a napvilágra kerülés kapuját mostanáig az eredeti támogatói törekvés.

Márpedig a cél nemes, hiszen a zene évszázadok, sőt, évezredek óta fontos eleme mind a liturgiának, mind a hitélet egyéb terepeinek, s aligha téved, aki úgy érzékeli, a katolikus énekbázis és annak alkalmazása e téren alig képes megújulni. Ami frissülés mégis érzékelhető, az jórészt, sőt, szinte kizárólag a zenészek saját zsebéből finanszírozva, egyéni lelkesedésből valósult meg a korábbi évtizedekben. Még örülhettek is a dalnokok, ha egyáltalán szolgálati lehetőséget kaptak egy-egy mise alkalmával.

Ez a tűrő, szúrós tekintettel néző szemlélet lassan a múlté, ám sajnos közben a katolikusok egy része kezd átesni a ló túloldalára: ma már szinte minden olyan alkalomra "dicsőítés" kifejezéssel hivatkoznak egyre többen, ami a hithez kapcsolódik és megszólal közben valamilyen hangszer, feltéve, hogy az nem orgona. Ennél sokkal értékesebb a katolikus egyház tanítása és az abból fakadó imamódok gyakorlata – de ez egy másik cikk témája lenne.

Most örülhetünk, mert ha nehéz szülés is volt, itt van ez a pályázat. De hol is? Bár a katolikus.hu portál aloldalaként jelent meg a kiírás, aki ott keresi, nem fogja megtalálni. A hírek között nyoma sincs, s aki próbaként beírja a keresőbe a "hangszer" szót, az alábbi üzenettel találkozhat:

ehiba.jpg

Mintha valami titkolni való kezdeményezésről lenne szó... A megfejtés a hangszerpalyazat.katolikus.hu cím, ahol részletes kiírás, segítő kérdezz-felelek szakasz, pályázati űrlap fogadja azt, aki eljut idáig.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után, két nappal a kihirdetést követően már a katolikus.hu oldalon is elérhetővé tették a hangszerpályázat hírét. Örülünk, ha esetleg előmozdíthattuk ezt az előrelépést – a közelgő határidő miatt nem tűnik indokoltnak napokat várni az információ közreadásával.

A beadási határidő április 30., pályázatonként maximum 1 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető el.

Az említett – 1046/2019. (II. 18.) megjelölésű – kormányhatározat szerint a vallásos alkotó közösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését összesen 3 milliárd 410 millió forinttal támogatja a Magyar Kormány.

kozlony.jpg

Érdemes élni a lehetőséggel, mert látván a kormány által tett felajánlástól az egyházi kivitelezésig vezető utat, ki tudja, mikor lesz újra hasonló esély ilyen formában zenei eszközök támogatott beszerzésére.

(Illusztráció: Budakalászi Gitáros Kórus közösségi oldala)

süti beállítások módosítása