Ezt a különleges mozgó kiállítást sajnos nem tudod megnézni élőben
Gégény István 2020. március 25.

Ezt a különleges mozgó kiállítást sajnos nem tudod megnézni élőben

Mi viszont fényképezővel bejártuk a Pálos Buszt, mielőtt a járvány miatt felfüggesztették volna a megtekintési lehetőséget.

1.jpg

– Nézzük meg, amíg még lehet – bátorított egy kedves ismerősöm, amikor március 15-én a délelőtti szentmisét követően a győri bazilika mellett leparkolt guruló múzeumhoz érkeztünk. Ez a célzás nem volt alaptalan, hiszen akkor már a levegőben volt, ami két napra rá be is következett: számos más kiállítótér példáját követve a koronavírus miatt átmenetileg bezárt a "Pálosan szép az élet!" elnevezésű kiállítás. Így hiába sorakoznak a tervezett következő helyszínek – Győr előtt csak néhány magyar településen, illetve lengyel városokban lehetett megnézni a vándorkiállítást – a magyarországi alapítású pálos rend 750 éves évfordulóját ünneplő sajátos turné honlapján, a tervezett megtekintési lehetőségek jelentős része biztosan elmarad.

Emiatt különös értékkel bír, hogy ott lehettünk, láthattuk, átélhettük az interaktív időutazást. A pálosokról és az utazó kiállítás pontos részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni, erre most nem térnék ki. Inkább a sajátos képzeletbeli utazás élményeiből adok ízelítőt, saját fotók kíséretében.

Kevés olyan múzeumi belépőt láttam, ami buszjegyhez hasonlított, ezt viszont a jó öreg módszerrel ki is lehetett felszálláskor lyukasztani. Ebből rögtön felismerhette az érdeklődő – mivel ott szerepel a belépő-jegyen –, hogy 1270 és 2020 között fog idő-utazást tenni. Az első dátum a rendalapító előtt tiszteleg: 750 éve hunyt el Boldog Özséb.

5.jpg

Szerencsére a koncepció megálmodói nem követték el azt a hibát, hogy megpróbáltak egy jármű erősen korlátos terébe minél több tárgyat, eszközt, "anyagot" bezsúfolni. Sok piros pont jár a kitalátoroknak, amiért egyszerre szellős tér fogad odabent, miközben a modern technikai megoldásoknak köszönhetően fejhallgatóból szóló zenei értelmezéstől mozizáson át az érintőképernyő által lapozható kódexig valóban korokon átívelő összhatást sikerült elérniük. Fejmagasságban a metrómegállók feliratait idézően köszönnek ránk a nyolc boldogság elemei – QR kód leolvasása által bővebb információhoz is juthat az okostelefonos látogató (az alkotók szándéka szerint 8 tételből állna a kiállítás, de ez csak ajánlás, mi is szabadon nézelődtünk inkább).

Aki a hagyományos kiállítási berendezéseket kedveli, találhat klasszikus posztert és vitrint is a busz belsejében. Utóbbiban egy eredeti, korabeli padlótégla pihen, amely a pálos rend alapításának helyéről származik.

7.jpg

Korunk pálosairól papír alapú fotóalbumot is böngészhetünk, az elmaradhatatlan ziccert ugyancsak megörökítette egy felirat: egyre többen tudják már, kik is azok a motorkerékpálosok...

A Pálos Busz könnyed, frissítő utazást kínál, amelynek időtartama ráadásul fakultatívan megválasztható: aki szívesen időzne a korszakok ölelésében, sokrétű lehetőséget talál az elmélyedésre, de akár családosan is rövid idő alatt át lehet haladni a kisebb zarándoklattal felérő mobil tárlaton.

Amíg a járvány miatt szünetelni kényszerül a vándorkiállítás, az alábbi galéria megtekintésével lehet bepillantást nyerni a háromnegyed évezrednyi lelki kincsek gyűjteményébe.

Az alábbi fotóra kattintva tucatnyi kép tekinthető meg a kiállítás helyszínéről

süti beállítások módosítása