Az otthon álma
SZEMlélek 2020. február 21.

Az otthon álma

Anna Lilla és Gábor huszonéves fiatal pár. Szerelmesek, esküvőt terveznek, meg persze egy közös otthont. Anna Lilla és Gábor Down-szindrómások, ezért mindez az ő esetükben nem is olyan egyszerű. A Nem Adom Fel Alapítvány tervezett lakóotthonában azonban nem csak az ő álmuk válhatna valóra.

05fogyatekoshz-e1582104281862.jpg

A tervezett otthonban tizenkét fogyatékossággal élő ember kezdhetne önálló életet.

– Tudunk mosni, főzni, takarítani, el tudjuk magunkat látni. Hétközben, amikor dolgozom, Gábor értem jönne, előtte bevásárolna, a hétvégén pedig együtt mennénk a piacra vagy a boltba – mondja Anna Lilla. A fiatalok most még külön élnek, a szüleikkel, de sokat beszélgetnek az önállósodásról. Anna Lilla a Nem Adom Fel Kávézóban dolgozik felszolgálóként, Gábornak még nincs munkája, de nem kérdés, hogy lesz, mert tűzrőlpattant menyecskéje szerint „nem elég, hogy csak dobol otthon, dolgozni is kell”.

A Nem Adom Fel Alapítvány már évek óta egy lakóotthonról álmodik. Egy olyan házról, otthonról, ahová olyan fogyatékossággal élő fiatalok költözhetnének, akik kis segítséggel képesek ellátni saját magukat. Ehhez tavaly sikerült megvásárolniuk egy telket a XI. kerületi Mikes Kelemen utcában, idén pedig szeretnék elkezdeni az építkezést.

A fiataloknak mind­össze egy jelképes, hárommillió forintos bekerülési összeget kell befizetniük, ennek fejében életük végéig lakhatási jogot szereznek az ingatlanban. Az alapítvány a támogatott lakhatási szolgáltatás keretében segít megszervezni mindennapjaikat.

Ahhoz, hogy az építkezéshez szükséges forrás rendelkezésre álljon, az alapítvány március 21-én, a Down-szindróma világnapján kampányt indít. Azt szeretnék, ha élni tudnának azzal a sok elvi felajánlással, amit építőipari cégektől kaptak, és a következő hónapokban legalább az építkezés elkezdéséhez szükséges százmillió forint összejönne, középtávon pedig tető alá tudnák hozni az épületet.

Állami támogatásra, cégek és magánszemélyek felajánlására, valamint az szja egy százalékára egyaránt számítanak.

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány kerekesszékes munkatársa elmondta, hogy 2006-ban fogyatékossággal élő utcazenészek gyűjtötték össze az alapítvány alaptőkéjét, amely 400 ezer forint volt. Ma már országszerte 230-an dolgoznak az alapítvány keretei között, amelyből kétszáz fő megváltozott munkaképességű dolgozó. Van kávézójuk, támogatószolgálatuk, együttesük, futárszolgálatuk, Léleköntő programjuk pedig egyedülálló az országban. (A lakóotthonra az alábbi, Erste Banknál vezetett számlaszámra várják a felajánlásokat: 11600006-00000000-84308566.)

(Forrás: Magyarnemzet.hu, Fotó: Havran Zoltán) 

 

süti beállítások módosítása