Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat Franciaországban
SZEMlélek 2020. február 20.

Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat Franciaországban

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Az ok: sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.

kakas.jpg

A vidékre költöző városlakók nehezen szembesülnek azzal, hogy a falusi csendet kakasok kukorékolása, birkák bégetése, harangok zúgása töri meg, a reggeli levegőbe pedig némi takarmány- és trágyaszag is vegyül. A volt városlakók képesek voltak hosszú és abszurd perekbe bonyolódni, és a bíróságok volt, hogy a javukra döntöttek.

Sok kakast csak az internetes petíciók mentettek meg a fazéktól. Több alperes számára a bírósági ítélet a termelési profil megváltoztatását, vagy akár a gazdálkodás megszüntetését írta elő.

Most szeretnének pontot tenni a civakodás végére, ezért a francia nemzetgyűlés elé került egy törvénytervezet azért, hogy jogszabályokban állapítsák meg, mely vidéki településeken milyen érzékszervi hatásokat kötelesek eltűrni a vidéki életre vágyó polgárok. Ennek a jogi eljárásnak az abszurd és kiszámíthatatlan konfliktusokat kell lezárnia a különböző tartományokban.

Az új törvényben érzékszervi örökségnek nevezik azokat a hangokat és illatokat, amelyek nem tekinthetők a vidéken zavarónak vagy kellemetlennek. A tervezet tartalmazza az összes régióra jellemző zajok és szagok teljes listáját.

A törvény életbe lépése után a hegyvidéken a juhok bégetése vagy kecskék mekegése is az örökség része lesz, ugyanúgy, mint az alföldi területeken a folyékony trágya és a szarvasmarhák „illata”. És ezután a templomi harangok zúgása miatt sem lehet majd perelni.

Azoknak, akiket nem zavarnak a vidéki élet zajai, íme, egy 6 és fél órás összeállítás reggeli vidéki hangokból:

 (Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása